Küçüklüğümüzde karne günleri öncesi büyüklerimiz, “Ak koyun kara koyun belli olacak” derdi. Hele bir de karnede zayıflar varsa, “Takke düştü, kel göründü” diyip uyarılarını yaparlardı.
Samsun’da da TEKNOFEST önemli bir sınav niteliğindeydi ve tam olarak takke düştü, kel göründü.
TEKNOFEST Karadeniz gerçekten başarılı bir organizasyondu ve üstleniciler bence kendilerine düşeni yapmışlardı.
Ancak işin Samsun tarafında sorun çok.
30 Ağustos’ta başlayacak TEKNOFEST için aylar öncesinden reklam çalışmaları başladı. Bilboardlar TEKNOFEST ile kuşatıldı, ilanlar verildi.
Ancak biz geçen hafta gördük ki, amiyane tabirle TEKNOFEST için koparılan yaygara karşılığında hiçbir çalışma yapılmamış.
Gördük ki, Samsun bu tarihi fırsatı da tepti.
Samsun sevdalısı bir vatandaş olarak şunları sormak istiyorum:
1- Samsun’da yapılacak TEKNOFEST için TEKNOFEST Karadeniz ismi tercih edildi. TEKNOFEST Samsun ismi kullanılmadı, böyle bir reklam fırsatı tepildi. Soruyorum size, TEKNOFEST eğer Trabzon’da yapılsaydı, yine adı TEKNOFEST Karadeniz mi olurdu?
2- TEKNOFEST için Samsun’a 2 milyona yakın ziyaretçinin geleceği yönünde açıklamalar vardı. Resmi açıklama gelmese de 1 milyon civarında katılımcının şehrimize akın ettiğini biliyoruz. TEKNOFEST ile Samsun’a gelecek çoğu genç yaşlarındaki çok sayıda insanın Samsun’u tanıması, gezmesi, sevmesi ve belki de ileride yaşamak istemesi için ne yapıldı?
3- TEKNOFEST için facia durumuna ulaşan en önemli konu ise ulaşımdı. Samsun Büyükşehir Belediyesi, TEKNOFEST süresince travmayları ücretsiz yaptı. Tramvayın son durağından ise ringler ile TEKNOFEST’e ulaşım sağlandı. Elektrikli otobüsler ilk defa bu hatta kullanıldı. Ancak sosyal medyadan gördük ki, ulaşım konusu gerçekten eziyete dönüştü. Ringlerin çok geciktiğini, tramvayların ise adeta tıka basa dolduğunu gördük. Hal böyleyken kimse Samsun’u gezmek istemedi. Zaten TEKNOFEST alanı da şehirden izole bir noktadaydı. Milyonlarca katılımcının beklendiği bu festival için ulaşım planı neden yapılmadı, yapılan plan neden yetersiz kaldı?
4- Özellikle açılış günü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geldiği 3 Eylül günü trafiğin durma noktasına geldiğini biliyoruz. TEKNOFEST’e yetiştirilmek için büyük çaba sarf edilen Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi trafikte nasıl bir rahatlama sağladı? Bu rahatlamayı kimler hissetti?
5- Şehrin ekonomisini canlandıracak, esnafa nefes aldıracak böylesine bir kitle gelmişken bu fırsatı ne kadar değerlendirebildik?
6- Geleceğin şehri olma iddiasındaki Samsun turizm, kültür-sanat, spor, sosyal aktivite anlamında gelenlere bir şey vaat edebildi mi? Yoksa gelenler Samsun’da olduklarının bilincine dahi varmadan evlerine mi döndü?
Görüldü ki Samsun dersine çalışmamış. Samsun’u yönetenler, siyasiler TEKNOFEST’in nasıl bir fırsat olduğunu kavrayamamış.
TEKNOFEST 1 hafta süren bir festivaldi ama doğru değerlendirilse Samsun için etkileri yıllarca sürecekti.
Samsun’un marka değerini artırmak, tanıtımını yapmak için altın tepside sunulan fırsat kaçırıldı.
Yazıma karneyle başlamıştım, karneyle bitireyim. Samsun’un TEKNOFEST karnesi kırıklarla dolu. Tembel öğrenci Samsun’a bu karneyle böyle bir fırsat bir daha gelir mi bilinmez. Samsun’u ve Türkiye’yi layık olduğu gibi yönetmek için geliyoruz. Geliyor gelmekte olan. Sevgiyle ve sağlıkla kalın.