enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Samsun
5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Yağmurlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Açık
12°C

Samsun’un tarihinin üstüne beton döktüler

Samsun’un tarihinin üstüne beton döktüler
12 Eylül 2022 15:11
A+
A-

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Saathane Meydanı Projesi kapsamında yaptığı çalışmalar sırasında bulunan Danişmentlilerden kalma 830 yıllık kale kalıntılarının üstüne beton dökülmesi hakkında soru önergesi verildi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda tartışmalı Saathane Meydanı Projesi gündeme geldi. Konuyla ilgili CHP’li meclis üyeleri Atilla Tekcan, Hasan İpek ve Emre Taha Özyar tarafından soru önergesi verildi.

Önergede şu ifadeler yer verildi:

“Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan projeyle alakalı yapılan çalışmalar sırasında 1192 yılında Danişmentliler tarafından yapıldığı belirtilen kaleye ait kalıntılar bulunmuştur. 830 yıllık bu kalıntıların üstlerinin camla kapatılarak korunacağı ve turizme kazandırılacağı yetkililer tarafından açıklanmıştı. Devam eden projeyle bölgedeki tarihi cami, hamam ve binaların bir kısmının aslına uygun restorasyon işleri tamamlandı. Ancak tarihi kale kalıntısı camla kapatılmadı. Mevcut kale kalıntılarının tekstil ve membran malzemeyle kaplandığı, kum ile alanın doldurulduğu üstünün beton ile kapatıldığı görüldü.

PROJENİN AMACINA AYKIRI

Tarihi eserleri muhafaza etmek için yerleşim yerlerinden uzak kontrolü zor arazilerde tekstil malzemesi, membran ve kum ile muhafaza altına almak uygun görülse bile Samsun’un göbeğindeki Saathane Meydanı’nda ‘koruma altına alamayız, çöpleri temizleyemeyiz’ gibi gerekçelerle cam fanus ile kaplama yapılmayıp, bunun yerine kolayı seçip kentin tarihinin üstüne beton dökmek, kentin hafızasına ve tarihine sahip çıkmamak anlamına gelmektedir. Saathane Meydanı Projesi’nin esas çıktısı olan turizm potansiyelini ortaya çıkarmaya da aykırı bir durumdur.

SORULAR

Soru 1: Saathane Meydanı’nda bulunan tarihi kalıntıların tekrar gün yüzüne çıkması, cam fanus ile korunması için bir projeniz var mıdır?

Soru 2: Meydanın mistik kimliğini ortaya çıkarmak, turizm potansiyelini göstermek amaçlı proje olması sebebiyle, kalıntıların üstünün kapatılmasıyla hedeflere ulaşılmış mıdır?

Soru 3: Kale kalıntılarının üstüne beton dökülüp kapatılmasındaki amaç nedir? Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin buranın bakımını yapacak kapasitesi var mıdır?

YAZILI CEVAP VERİLECEK

Samsun Büyükşehir Belediyesi 2. Başkanvekili İsmail Sevindik, soru önergesine yazılı olarak cevap verileceğini söyledi. Öte yandan, MHP Meclis Üyesi Cemalettin Kola da, “Buradaki sorumluluk SBB’nin mi Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün müdür?” sorusunu yöneltti. Sevindik bu soruya da yazılı olarak cevap verileceğini söyledi.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.