Fransız Le Monde gazetesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan, kamuoyunda ‘Sansür Yasası’ olarak bilinen düzenlemeyi “Türkiye’de ifade özgürlüğüne son darbe” ifadesiyle haberleştirdi.
Le Monde gazetesinin hafta sonu sayısında, ‘Sansür Yasası’ olarak bilinen ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ele alındı.
Le Monde’un haberinde, “Özgürlük’ün boş bir sözcük olmadığı ülkede, anketlerde sert bir düşüş yaşayan Recep Tayyip Erdoğan için yüksek riskli seçime sekiz aydan kısa süre kala Ankara’da yapılan oylama, öfkeli tepkilere neden oldu” denildi.
Le Monde için ‘sansür yasasına’ ilişkin görüşlerini aktaran akademisyen-yazar Mehmet Altan, “Yasa, resmi söylem üzerinde tekel kurmayı amaçlayan tekil bir çöküşün işareti. Türkiye’de basın özgürlüğü hiçbir zaman bir gerçeklik olmadı, ancak en azından önceden, yetkililerin ya bir gerekçe ya da bir görünüş taahhüdü olarak bundan yararlanma isteği vardı. Bugün bu vitrin dahi paramparça oldu” dedi.
Haberde, 2000’lerde Türkiye’de özellikle Avrupa Birliği’ne katılım amacı sebebiyle çeşitli özgürlük garantilerinin sağlandığı ancak son 10 yılda medyanın hareket alanının daraldığı belirtildi. 2016 yılındaki darbe girişiminden bu yana 189 medya kuruluşunun kapatıldığı aktarıldı.
Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen 40 maddelik kanun teklifinin kalan 12 maddesi de dün TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. AKP ve MHP milletvekilleri, teklifin oyçokluğu ile yasalaşmasının ardından birlikte fotoğraf çektirdi.