enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
6°C
Samsun
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
10°C
Perşembe Açık
12°C

Türkiye neden kış saati uygulamasına geçmiyor?

Türkiye neden kış saati uygulamasına geçmiyor?
7 Aralık 2022 10:45 | Son Güncellenme: 7 Aralık 2022 12:09
A+
A-

Türkiye’de kalıcı hale getirilen yaz saati uygulaması nedeniyle öğrenciler ve çalışanlar sabah saatlerinde zifiri karanlığa mahkum olmuş durumda.

Türkiye 2016’dan bu yana kalıcı yaz saatine geçmiş durumda. Ancak sabit saat uygulaması özellikle kış aylarının başlamasıyla öğrencilerin okula, çalışanların iş yerine zifiri karanlıkta gitmesine neden oluyor.

NE ZAMAN BAŞLADI?

Türkiye‘de kalıcı yaz saati uygulaması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın damadı Berat Albayrak‘ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. Kararda “27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00‘ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürmesi kararlaştırılmıştır” denildi.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 697 sayılı yasaya göre Bakanlar Kurulunun böyle bir karar vermeye yetkisi olmadığı vurgulayıp 14 Eylül 2017‘de kararın yürütmesini durdurdu. Ancak konuya ilişkin KHK düzenlenerek uygulamaya devam edildi.

“İleri saat” uygulaması, 2 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan kararla kalıcı hale geldi.

IĞDIR’LA EDİRNE ARASINDA 1 SAAT 15 DAKİKA FARK VAR

Türkiye’nin en doğusu olan Iğdır’da gün doğumu 1 Aralık’ta 07.06’da gerçekleşecek. Türkiye’nin en batısı Edirne’de ise gün doğumu 08.21’de gerçekleşecek. Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında 1 saat 15 dakika fark olması nedeniyle özellikle batıdaki iller kış aylarında karanlığa mahkum oluyor.

ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR MU?

AK Parti hükümeti uygulamanın enerji tasarrufu sağladığını iddia etse de uzmanlar ve veriler ise tam tersini söylüyor.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Sinan Küfeoğlu, 2012-2020 arasındaki elektrik tüketimi, elektrik fiyatları ve meteorolojik gerçek verileri kullanarak bir bilimsel makale yayımladı.

Araştırmaya göre, sabit yaz saati uygulamasının elektrik tüketimi üzerinde gözlemlenebilir veya ölçümlenebilir bir etkisi yok.

PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle sabah saatlerinde karanlığa uyanan milyonlarca çalışan ve öğrenci için ise işin bir de psikolojik boyutu var. Uzmanlar ‘karanlıkta uyuyup karanlıkta uyanmanın’ psikolojik etkilerinin olduğunu, biyolojik saatin bozulmasına neden olduğunu vurguluyor.

AİLELER TEDİRGİN

Özellikle küçük yaştaki çocuklarını okula gönderen aileler sokakların karanlık olması nedeniyle güvenlik endişesi yaşıyor.

KILIÇDAROĞLU DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün sabah saatlerinde zifiri karanlıktan yapığı paylaşımda, “Türkiye’nin sabahlarını karanlığa boğdular. Gerçekten de bu bir trajedidir. Bu saraylıların her şeyden korkmalarına alışmıştık da gün ışığından korkmaları neyin nesidir Allah aşkına. Hayret ediyorum. Bu cehaleti artık bu ülke kaldıramaz oldu. Kalpleri gibi zifiri karanlığa mahkum ettiler Türkiye’yi, bunu hemen ama hemen düzelteceğiz” demişti.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.