Birçok aile zaman darlığı veya başka sebeplerle birkaç gün boyunca tüketilecek kadar yemek yapıyor ve ertesi günlerde tekrar ısıtarak tüketiyor. Ancak uzmanlar tarafından yapılan uyarılara göre, bazı yemek ve yiyecekler tekrar ısıtıldığında sağlığa zararlı etkide bulunuyor.
Gerçek Gündem’in haberine göre, tekrar ısıtılarak yenildiğinde zararlı olabilecek yemekler ve yiyecekler şöyle:
Bu grup yetiştikleri yere de bağlı olarak yüksek derecede nitrat içerir. Nitratın kendisi tamamen zararsızdır; ancak bazıları kanserojen oldukları bilinen nitritlere ve nitrozaminlere dönüştürülebilir. Bu durum, kan dolaşımının oksijen taşıma yetisini etkileyebilir ve küçük çocuklarda ‘Mavi bebek sendromu’ adındaki bir rahatsızlığı tetikleyebilir. Bu sebeple ıspanak ve diğer yapraklı sebzeleri tekrar ısıtmaktan mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.
Patatesi tekrar ısıtarak tüketmekte bir sakınca yoktur. Tekrar ısıtılmış patateslerin sorunu, ısıtma işlemi değil, pişen patateslerin nasıl saklandığıdır. Buzdolabına konmadan oda sıcaklığında bırakıldıklarında, şartlar Clostridium botulinum bakterisinin oluşumu için uygun hale gelir. Patatesi tekrar ısıtmak bunları her zaman yok etmez. Bu yüzden patatesin pişirildikten sonra buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.
Pişmiş pirincin nasıl saklandığı, tekrar ısıtma işleminden daha önemlidir. Pirinç oda sıcaklığında bırakılırsa, sporlar artar ve kusmaya ya da ishale sebep olan zehirler üretebilir. Pirinci tekrar ısıtmak bu zehirleri yok etmez.
Tavuk ve diğer kümes hayvanlarının etinde bir miktar salmonella bulaşımı standart olarak görülür. Tavuk etinin içinin ve dışının doğru oranda pişirilmesi gerekir. Tavuk etini tekrar ısıtmak, kırmızı ete kıyasla pek tavsiye edilmez çünkü protein açısından kırmızı ete göre daha yoğundur ve tekrar ısıtıldığında farklı şekilde parçalanan proteinler mideyi rahatsız edebilir.
Doğru şekilde muhafaza edilmediğinde hızla çürüyebilen mantarın buzdolabında 24 saatten fazla olmayacak şekilde saklanmaları ve tavsiye edilen 70C’de tekrar ısıtılmaları genelde sorun yaratmaz.