İngiltere’de son dönemde 13 çocuğun ölümüne yol açan Strep A bakterisi ile ilgili endişeler artıyor.
İngiltere’de 15 yaş altında 13 çocuk Strep A bakterisine bağlı enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti. Ölümler endişe yaratırken, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Ergin Çiftçi konuyla ilgili BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı.
Türkiye’de ise Strep A enfeksiyonuna ilişkin açıklanan resmi bir veri ya da açıklama gelmezken, Çiftçi bakterinin Türkiye’de sürekli görülen, uzun zamandır bilinen bir enfeksiyon olduğunu söyledi.
Çiftçi şu bilgileri verdi:
Türkiye’de “beta” olarak bilinen “A Grubu Beta Hemolitik Streptokok” adındaki bakterilerin neden olduğu bir hastalık. Strep A olarak da biliniyor. Türkiye’de sürekli görülen, uzun zamandır bilinen bir enfeksiyon.
Çeşitli hastalıklara neden olabilir. Ama tipik olarak boğaz enfeksiyonuna neden olur. Bir çocuğun ateşi, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü varsa; doktor muayene ettiğinde bademciklerde büyüme, kızarma ve üzerinde beyaz iltihap birikimi tespit etmişse düşünülen enfeksiyon çoğu zaman Strep A olabilir.
Semptomlar varsa, enfeksiyonun tespiti için iki test yöntemi var. Birincisi boğaz kültürü alınması. Kesin sonuç verir ve 24-48 saat arasında sonucu belli olur.
“Strep A testi” olarak da bilinen hızlı antijen testi ile kısa sürede sonuç almak mümkün. Ancak bazen negatif sonuçları yanıltabilir. Hızlı antijen testi ile birlikte boğaz kültürü de yapılırsa kesin sonuç elde edilir.
Çoğunlukla çocuklarda ve de 5-15 yaş arasında görülür. 3 yaşın altında nadirdir.
Kalabalık yerlerde, özellikle de okullarda, kreşlerde, askeri kışlalarda sık görülen bir enfeksiyondur.
Genelde solunum yolu damlacıklarıyla bulaşır. Ölümcüllüğü çok beklenen bir sonuç değil.
Çoğunlukla penisilin grubu antibiyotikler çok etkilidir. Antibiyotiklere genelde direnç göstermezler“