Dolar kurunun son 3 ayda önemli bir artış göstermemesi nedeniyle Kur Korumalı Mevduat sahipleri için Kasım ayında kur farkı oluşmadı ve hesap sahiplerine yalnızca faiz getirisi ödendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe verilerini yayınlamasıyla Kur Korumalı Mevduat’la (KKM) ilgili veriler de açıklandı.
Dolar/TL’nin son 3 ayda ciddi bir artış kaydetmemesi nedeniyle Kur Korumalı Mevduat sahipleri kasımda kur farkı alamadı ve hazine KKM sahiplerine ödeme yapmadı.
Dolar/TL son 3 ayda yalnızca yüzde 2 arttı. Kur eylül ayı başında bulunduğu 18,2 seviyesinden 18,6 seviyelerine çıktı. Böylece kurdaki artış mevduat faizini karşılamadığı için KKM sahipleri kasımda kur farkı ödemesi almamış oldu.
KKM’de ilk ödemelerin yapıldığı mart ayından itibaren bütçeden KKM sahiplerine toplam 91,5 milyar TL ödendi. Merkez Bankası’nın dönüşümlü hesaplar için ne kadar ödeme yaptığı ise henüz bilinmiyor.
Bütçeden KKM sahiplerine mart ayında 11,7 milyar TL, nisan ayında 4,5 milyar TL, nisanda 4,8 milyar TL, mayısta 16,1 milyar TL, haziranda 23,3 milyar TL, temmuzda 15 milyar TL, ağustosta 9,3 milyar TL ve ekimde 6,6 milyar TL ödeme yapılmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı yüksek döviz kurlarıyla mücadele etmek ve Türk lirasını teşvik etmek amacıyla Kur Korumalı Mevduat hesabını duyurmuştu.
Bu hesaplar 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 1 yıl olarak açılabilmektedir.
Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın saat 11’de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılıyor.
Döviz kuru 10 TL, KKH faizi yıllık %14 ve 100 TL tutarındaki 1 yıllık mevduat için açılacak örnek bir hesaba yönelik öngörülen senaryolar aşağıdaki gibidir;