Askere giden kişilerin askerlikte geçirmiş oldukları sürenin tamamı veya bir kısmı için prim ödeyerek, emeklilik hesabına katmasını sağlayan askerlik borçlanması hakkında merak edilenler yanıt buldu.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde sona yaklaşılmasıyla, prim günlerini askerlik borçlanması ile tamamlamayı düşünen vatandaşlar bunu nasıl yapabileceğini araştırmaya başladı.
Askerlik borçlanması, askere giden kişilerin, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere primini ödemesi anlamına geliyor.
Askerlik borçlanması yapan kişiler, askerde geçirilen günleri sigorta prim gün sayısına ekleyebilir. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir.
Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için şartlar;
1- Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.
2- Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.
3- Askerlik süresince Sosyal Güvenlik Kurumuna şahıs adına çalıştığı iş yerinden vb. herhangi bir prim ödenmemiş olması gerekmektedir.
4- Türk vatandaşlığına alınanlardan (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk soyluların vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlandırılacaklardır.
2022 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gereken en düşük tutar 69,02 TL’dir. Bu tutar yıllık 24 bin 847 TL’ye denk gelmektedir. 400 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 27 bin 608 TL, 540 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin ise 37 bin 270,08 TL ödeme yapması gerekir. Borçlanılacak sürenin hesabında ayın 28, 29, 30 veya 31 gün olup olmadığına bakılmaksızın ay 30, yıl 360 gün olarak dikkate alınır.
Askerlik borçlanması için belirlenen ücret yeniden değerleme oranına göre güncelleniyor. 2023 için belirlenen yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 oldu.