Ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik krizle birlikte artan gıda maliyetleri, gıda tedariğinde yaşanan sorunlar, üretimde karşılaşılan problemler, ithalat ve ihracat politikaları ,bitkisel üretim ve hayvancılıkta yaşanan dışa bağımlılığımız hem üreticilerimizi ve hem de tüketicilerimizi olumsuz yönde etkilemektedir.
Yaşadığımız bu durum, tüketicilerimizin düşük fiyatlı ürünlere yönlenmesine neden olurken, ne yazık ki piyasalarda ise taklit ve hileli ürünlerin artışını doğurmaktadır.
Özellikle hayvansal kökenli besinlerde et ve et ürünleri, kaşar,peynir,yoğurt, süt ve bal gibi gıdalarımızda taklit ve sahtecilik önemli bir yer tutmaktadır.
Taklit (belli bir örneğe benzemeye, veya benzetmeye çalışma TDK) ve tağşişi ( bir şeyin içine başka bir madde karıştırma,katıştırma TDK) yapılan gıdalarımızın Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılında yayınlamış olduğu listelerinde yer aldığını görmekteyiz.
Gıdalarımızda yapılan bu sahteciliğin başlıca nedenleri arasında,
Bölgemizde devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, Covid-19,gibi küresel sorunlar da gıda fiyatlarının artışı ve gıda sahteciliğinin en önemli nedenleri arasında sayabiliriz.
Gıda sahteciliğinde , tüketicinin kandırılmasının önüne geçmek için,
-Denetim ve alınan numunelerin değerlendirilmesinin sıklığı,
-Verilen cezaların caydırıcı bir özelliğinin olması,
-Tarım ve Orman Bakanlığınca sahtecilik yapanların ifşası,
-Bakanlıkça personel politikasının önemsenmesi,
Çözümün önemli bir parçası olduğunu söylemek olasıdır.
Halk sağlığını önemli bir şekilde tehdit eden gıdada taklit ve sahteciliklerin nasıl ve hangi besinlerimizde yapıldığını daha sonra ki yazılarımızda değerlendirmek üzere,
Esen kalın.