Samsun’da 1988 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana kentin kültür-sanat hayatına önemli katkılarda bulunan Düşevi Oyuncuları kuruluşunun 25. yılını kutluyor.
1998 yılında Ahmet Sabri Karataş, Mehmet Çömez ve Cem Kaynar Samsun’da kültürel yaşamı güzelleştirmek amacı ile, çağdaş, demokrat ve toplumcu ilkeler ile Düşevi Oyuncuları’nı kurdu. 23 senedir Kültür ve Turizm Bakanlığından profesyonel proje desteği alan kurum eski gelenekten gelen ve yeni eklemelerle oluşan güçlü kadrosu ile Samsun’a sanat nefesi üflemeye devam ediyor.
2006 yılına kadar Yekta Keçeli’nin rehberliğinde ‘kolej tiyatrosu’ gibi hareket eden ve sosyal oyunları sahneye koyan Düşevi, 2006 yılında ilk özgün oyun denemesi olan ve Düşevi’nin ulusal platformda tanınmasını sağlayan “3. Sayfadan Kadın Hikayeleri” oyunundan sonra repertuar tiyatrosu özellikleri ile hareket etmeye başladı. Kuruluşundan itibaren oyuncu yetiştirmek için yaptığı eğitim faaliyetleri, sonrasında çocuk ve gençlik drama kursları ile devam etti. Sonunda da 2022-2023 sezonunda “Özel Düşevi Tiyatro Kursu” adı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okul oldu. 2007 yılında ATV’de yayınlanan “Parmaklıklar Ardında” dizisi için yaptığı çalışmalar sebebi ile ilk tohumları atılan Düşevi Cast, 2013 yılında kurulan Düşevi Sanat Merkezi, 2019 yılında açılan Düşevi Sahne, 2022 yılında da Düşevi Tiyatro Okulu kuruldu.
Sahnelenen özgün eserler, düzenlenen turneler ve aldığı ödüller ile Samsun’un sanat markası haline gelen Düşevi Oyuncuları, 25. yılını çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Düşevi, 24 Şubat Cuma 20.00 Büyükşehir Sanat Merkezi’nde de Düşevi 25. Yıl Gecesi yapmayı planlıyor.
Askıda Bilet kampanyası ile Tiyatro Gönüllülerinin aldıkları biletleri, tiyatroya ulaşma sorunu yaşayan özellikle gençler ve çocukları davet ederek birçok insanı tiyatroya davet etmek istiyor.
Düşevi Oyuncuları Genel Sanat Yönetmeni Cem Kaynar yaptığı açıklamada “Düşevi Oyuncuları kuruluşundan beri onlarca insanın direkt ve dolaylı emeği olan, desteği olmuş ve şu anda Eşim Ferda Kaynar ile birlikte yönettiğimiz bir kurum. Tiyatro, dizi, sinema, eğitim bizim işimiz , mesleğimiz. Ama bu meslek idealizim olmadan yapılamayacak, özveri olmadan devam edilemeyecek bir meslek. Bu sebeple Samsun’dan başlayıp, tüm Türkiye’ye yayılmasını hedeflediğimiz bir kamusal proje öneriyoruz. 100. YILIN İYİLİĞİ adlı bir proje; Düşevi Oyuncuları, Samsun Valiliği, İlgili Kurumlar, Belediyeler, Şirketler ve STK’lara açık bir çağrıda bulunuyor; Askıda Bilet kampanyamız ile başlattığımız ve 186 adet şahsi, 200 adet kurumsal bir şirketin satın aldığı biletler ile devam eden kampanyamızı büyüterek çocuk, genç, yetişkin tiyatroya imkansızlık sebebi ile ulaşamayan herkesin sahneye gelmesini, oyun izlemesini hedefliyoruz. Bu konuda gücümüz ve zamanımız yettiğince Şirketlere ulaşmaya başladık. İlk tohumları attık ve toplam 210 çocuk, genç ve yetişkini tiyatroda ağırladık, ağırlamaya devam ediyoruz. Biz istiyoruz ki Kültür ve Turizm Bakanlığının geçen sezon başlattığı ve bu sezonda devam edecek 27-28 Mart 2023’de özellikle Anadolu’da yapılacak turneler ile belki de 100 bin civarı insan ücretsiz oyun izleyecek. Biz bunun Samsun’dan başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan bir proje olmasını istiyoruz. Tiyatro iyidir, insanı güzelleştirir” dedi.