Erkekler için etkin bir doğum kontrol yöntemi geliştirmek için yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı. Araştırmacılar göz hastalıklarının tedavisi için icat edilen bir ilacın, erkeklerde etkin bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılabileceğini ortaya çıkardı.
Kadınlarda doğum kontrol için çeşitli yöntemler kullanılırken, erkeklerde ise doğum kontrol yöntemi olarak bir hap geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Bilimsel dergi Nature Communications’ta yayımlanan yeni bir araştırmada, fareler üzerinde yapılan deneylerde ilacın spermleri hareketsiz hale getirdiği gözlemlendi.
Spermleri geçici olarak felç ettiği ifade edilen ilaç erkek farelere enjekte edildi. Bulgular, ilacın gebeliği 2 buçuk saat boyunca yüzde 100, üç buçuk saatte ise yaklaşık yüzde 91 oranında önlediğini ortaya koydu. Araştırmacılar ilacın uygulanmasından 24 saat sonra tam doğurganlığın geri geldiğini ifade etti.
Önceki araştırmalar, spermlerin hareket etmek için çözünür adenilil siklaz (sAC) adı verilen bir proteine ihtiyaç duyduğunu göstermişti. Nadir görülen genetik mutasyonlar nedeniyle sAC üretemeyen erkeklerin kısır olabileceği biliniyor. Araştırmacılar, deneyde kullanılan ilacın sAC’yi engellediğini anladıktan sonra bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılıp kullanılamayacağını görmek istedi. Spermlerin hareketsiz kalarak vajinal yol boyunca yumurtayı döllemek üzere ilerleyemediği anlaşıldı.
Bilim insanları çok hızlı etki ettiği için bu yeni yaklaşımın doğum kontrol yöntemlerinde önemli bir atılım olacağı görüşünde. İlerleyen yıllarda insanlar üzerinde denenmesi de hedefleniyor.