enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4795
EURO
36,4287
ALTIN
2.955,56
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Yağmurlu
7°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
8°C

Bölgesel yağlanmadan kurtulmak için bunlara dikkat edin!

Bölgesel yağlanmadan kurtulmak için bunlara dikkat edin!
12 Temmuz 2023 17:42 | Son Güncellenme: 6 Aralık 2023 16:12
A+
A-

Diyetisyen Ravza Köse, bölgesel yağlanmadan kurtulmak isteyenler için önemli uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Ravza Köse, 7/24 Gündem Dergi’nin 4. sayısına konuk oldu. Köse, 7/24 Gündem Genel Yayın Yönetmeni Nevin Aydoğan’a bölgesel yağlanmadan kurtulma yolları, diyette yapılan en önemli hatalar ve metabolizmayı hızlandırmak için yapılması gerekenler konusunda bilgi verdi.

Ravza Köse kimdir, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1998 Samsun doğumluyum. Trabzon Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden dereceyle mezun olup Diyetisyen / Beslenme ve Diyet Uzmanı ünvanını aldım. Mezun olur olmaz çalışmaya başladım. 11 Eylül 2022 tarihinden beri de kendi ofisimde danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Aslında çok fazla çizim yaptığım için mimar olmayı çok istiyordum. Ancak tercih döneminde araştırma yaparken; bu bölüm çok dikkatimi çekti. Çünkü ben sağlıklı beslenmeyi çok seven, bunun için araştırmalar yapan biriydim. O dönemde bu bölümü kendime daha yakın buldum. Bölümümü ve mesleğimi çok seviyorum. İnsanları mutlu ettiğimi ve faydalı olduğumu görmek beni daha çok mutlu ediyor.

Aldığım sporcu beslenmesi kursu eğitimiyle bazı spor salonu hocalarımızın danışanlarıyla ilgileniyorum. Aynı zamanda Samsun Buz Okulu diyetisyenliğini yapmaktayım. Sporcu çocukların beslenmeleri düzenliyor düzenli kontrollerini yapıyorum.

Kliniğinizde diyetisyenlik hizmetiniz dışında hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Kişiye özel, sürdürülebilir, ihtiyaçlara uygun listelerle yüz yüze/online beslenme danışmanlığı veriyorum. Aynı zamanda diyeti keyifli hale getirdiğimiz, lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırladığımız RK Diyet Mutfak adı altında bir diyet yemek servisimiz var. Bu hizmetlerimize ek olarak Samsun Atakum’da ilk ve tek medikal bir cihaz olan yağ yakım cihazı Detoxbody ve bölgesel incelme cihazı Andumedic 3 Pro (Andulasyon) bulunmaktadır. Diyetisyenlik hizmeti eşliğinde yapılan bu seanslarla süreci hızlandırıyor ve daha sağlıklı bir hayat sürdürmenizi destekliyoruz. Paketler; danışanların vücut analizleri yapılarak mevcut kilolarına uygun belirleniyor.

Bölgesel yağlardan kurtulmanın yolları noktasında neler söylemek istersiniz?

Özellikle yemek yemeyi erken saatte bırakmalıyız. En geç saat 19’da bırakılmalı. Aksi durumda karbonhidrat sindirimi yavaşladığından vücut besinleri sindirmekte zorlanıyor ve trigliserit olarak bel bölgesinde yağ olarak depoluyor. Hücrelerimizi nasıl beslersek biz de o şekilde oluruz.

Yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli.

Sağlıklı olmak şartıyla yeteri kadar karbonhidrat da, protein de, yağ da alınmalı. Tüm mineral ve vitaminleri yeteri kadar almadığımızda vücut doğru çalışamayacağı için hem yağ yakımı gerçekleşmez hem de metabolizmamız yavaşlar. Kas kütlesinde, yanlış diyetle azalma meydana gelirse yağlanmaya zemin hazırlamış oluruz. Bilinçsiz bir beslenme neticesinde kas kütlesinde azalma meydana gelebiliyor. O yüzden danışanlarımızın kendi kendilerine diyet yapmamaları gerektiğini ve bir destek almaları gerektiklerini söylüyoruz. Su tüketimi diğer önemli unsur. Günde 2,5 – 3 lt su tüketmeliyiz. Su tüketimi olmadan yağ yakımı çok zor.

Bölgesel yağlanma sorununun çözümünde sporun etkisi de yadsınamaz. Öncelikle, kaba kilonun gitmesi gerekiyor. Bu nedenle ilk bir ay kilo vermeyi daha hızlandıracağı için kardiyo başlayıp; sonrasında sıkılaşmak için fitness öneriyoruz. Yüzme de çok önemli çünkü; yüzme bütün vücudumuzu çalıştıran bir spor. Ben de eski lisanslı yüzücüyüm. 6-7 yıla yakın yüzdüm ve yüzmeyi çok seviyorum bunun için de tüm danışanlarıma öneriyorum.

Diyette yapılan en önemli hatalardan bahsedecek olursak neler söylemek istersiniz?

Kişiler, birinin zayıfladığı bir diyeti, hemen kendinde uygulamaya başlıyor, bu en çok yapılan yanlışlardan. Metabolizmalarımız parmak izlerimiz gibi birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle başkasına iyi gelen bir diyet programı sizde etkili olmayabilir, hatta zarar verebilir.

Danışanlarımızın verilen kilo miktarı ile ilgili birbirlerini kıyaslamaları da doğru değil. Bir haftada 1 kilo veren de var, 5 kilo veren de var. Kişiden kişiye değişir bu durum. Benim için önemli olan, danışanımın vücudunun olumlu yanıt vermesi. Bu süreci bir yolculuk olarak kabul etmelerini söylüyoruz. Kilonun durması, vücudun kendini kapatması, özel durumlardaki şişkinliklerin hepsi de bu sürecin birer parçası. Bunu kabul ederek ilerlemeliyiz.

Yaş almayla yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için neler yapabiliriz?

Düzenli egzersiz yapın, gün içerisinde yaklaşık 1 saat yürüyüş yaparsanız, bu sizin vücudunuzun fazladan 200-400 kalori harcamasını sağlayacaktır. Eğer, bunu düzenli olarak yaparsanız; hem kilonuzu çok kolay korumanıza hem de metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bol su tüketimi de metabolizmayı hızlandıracaktır. Ve çok sık yapılan hatalardan birinde bilinçsiz yapılan şok diyetler. Bu şok diyetler, direkt metabolizmayı yavaşlatır. Detoks doğru zamanda doğru şekilde yapıldığında evet faydalı fakat ayda 1 kez maksimum 2 kere detox yeterli olacaktır. Hep aynı beslenme tarzıyla beslenen bir kişiyse ve metabolizması yavaşlamışsa beslenme şeklinde farklılıklar yapılabilir. Daha önce öğünlerine dahil etmediği sağlıklı besinleri tercih edebilir. Kısaca vücudu şaşırtmak gerekiyor diyebiliriz.

Metabolizmayı hızlandıracak birkaç tüyo alabilir miyiz?

Suyun içerisine maydonoz, limon, elma gibi ürünler ekleyebiliriz. Türk kahvesi içerken, içerisine katılacak bir çay kaşığı hindistan cevizi yağı, hem kas gücümüzü artırır, hem enerji verir, hem de yağ yakımını destekler.

Kahvaltı bazen tartışma konusu olabilmekte. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ben gerekli olduğunu savunanlardanım. Sabah kahvaltısında proteinden ve yağdan zengin beslenebiliriz. Metabolizmayı uyarmak için kahvaltıya ihtiyaç var. İllaki kahvaltı erken saatte olacak diye bir şey yok, öğlene doğru da hafif, besleyici ve doyurucu bir kahvaltı yapılabilir. Gündüz çok erken saatte kalkan birinin, 12’ye kadar aç kalmasını da doğru bulmuyorum. Çünkü açlıkta da insülin uyarılıyor ve bu hipoglisemiyi tetikleyebilir. Yakıt ne ise motor da o şekilde çalışıyor. Gün içerisinde yeterli vitamin ve mineralleri almadığımız sürece vucüdumuz doğru çalışmayacaktır.

Obezite özellikle çocuklarda çok yaygınlaşmaya başladı, bu noktada ebeveynlere neler önerirsiniz?

Öncelikle market alışverişini doğru yapmalıyız. Evde sağlıksız ürünleri oldukça az bulundurmakta fayda var. Özellikle paketli gıdalardan uzak durmak gerek, almak zorunda kalırlarsalar da etiketlerine bakarak daha sağlıklı olanları terih etmeliler. Çocuk danışanlarımızın diyet listelerinde çok fazla pratik ve sağlıklı tariflerimiz var. Mesela tam buğday unundan pankek yapıyoruz. Böylece hem çocuklar diyet yapmaktan keyif alıyorlar hem de sevdikleri yemeği sağlıklı tüketmiş oluyorlar.

Aslında sağlıklı beslenmek çok basit. Evlerimizde beyaz un yerine tam buğday ununu tercih etmek gibi yapacağımız küçük değişiklikler bile beslenmemizi daha sağlıklı hale getirecektir.

Bir de çocuklarımızın; oturarak uzun süre telefon ve tabletle vakit geçirmeleri de bizim işimizi zorlaştırıyor. Yemek yerken tablet izleyerek değil yemeğe odaklanarak yemek yemelerini sağlamalıyız. Ayrıca hareketleri kısıtlanan bu çocuklarımızı takım sporlarına yönlendirebilirsiniz. Böylelikle çocuğumuzun hem sosyalleşmesine katkıda bulunup, hem de diyet sürecine katkı sağlamış olursunuz

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.