enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5256
EURO
36,1792
ALTIN
2.962,92
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Klima kullanımı için 3 uyarı

Klima kullanımı için 3 uyarı
19 Ağustos 2023 14:41 | Son Güncellenme: 19 Ağustos 2023 14:48
A+
A-

Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklarla beraber ev ve iş yerlerinde klima kullanımı artarken, uzmanlardan klima kullanımına ilişkin uyarı geldi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aygün Gür, sıcak hava dalgası nedeniyle kullanımı artan klimaların kullanımı ile ilgili uyarılarda bulundu.

ASTIM KRİZLERİNE NEDEN OLABİLİR

Uzun süre soğuk ve kuru havaya maruz kalan kişilerde üst solunum yolu ve akciğer hastalıklarının ortaya çıktığını ifade eden Gür, “Klimalar doğru kullanıldığında insanlara sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlarken, alerjik yapılı kişilerde klimanın üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar şiddetli öksürük ve astım krizlerini tetikleyebiliyor. Klima kullanımına bağlı olarak en sık görülen solunum yolu hastalıklar sinüzit ve bronşit” diye konuştu. 

Klima kullanımına bağlı olarak gerçekleşen solunum yolu hastalıklarının yanı sıra klima yolu ile insana bulaşan çeşitli mikroorganizmalar ve mantarlar da bulunduğunu ifade eden Gür, “Klima; KOAH, astım gibi akciğer hastalığı bulunan kişilerin kolaylıkla enfeksiyon kapmalarına ve hastalıklarının alevlenmesine yol açabiliyor. Halk arasında, klima hastalığı olarak bilinen ‘Lejyoner’ hastalığı, bir çeşit akciğer enfeksiyonu olup yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendisini gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

İÇ VE DIŞ ORTAM ISI FARKI 8-10 DERECEYİ AŞMAMALI

Klima kullanılırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Gür, “Klimaların periyodik olarak bakımları yapılmalı ve filtreleri sık aralıklarla temizlenmelidir. En uygun sıcaklık 24-25 derece olup, önemli detaylardan biri de iç ve dış ortam ısı farkı 8-10 dereceyi geçmeyecek şekilde ayarlanmalı ve nem oranı da yüzde 40-50 olmalı. Ortamın hızlı soğutulması öksürük, nefes darlığı gibi şikâyetlere yol açabilir. Bu nedenle de ortam yavaş bir şekilde soğutulmalı. Klima çalışırken mutlaka arada camlar açılarak ortam havalandırılmalı ve klimanın üflediği havaya direkt maruz kalınmamalıdır” diye konuştu. 

Klima kullanımının astımlı ve alerjik hastalar açısından bazı riskleri bulundurduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Gür, “Yüksek sıcaklık ve nem oranı riskleri göz ardı edilemez. Dolayısıyla da bu hastalar belirtilen kurallara dikkat ederek klimaları bilinçli ve uygun şekilde kullanabilirler” dedi.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.