Yaz saati uygulaması genel olarak güneş ışığından daha uzun süre yararlanmak için Mart ayının ikinci Pazar gününden itibaren saatlerin bir saat ileri alınması uygulamasına deniyor. Kış geldiğinde ise saatler bir saat geri alınıyor.
Uygulamaya ilişkin farklı görüşler var. Independent’ın aktardığı habere göre Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi’nden (AASM) doktorlar, yaz saati uygulamasına geçiş ve değişiklik nedeniyle ortaya çıkabilecek potansiyel zararları gerekçe göstererek uygulamaya son verilmesi çağrısında bulundu. Habere göre bu doktorlar sonbaharda saatlerin kalıcı olarak geri alındığı saat olan standart saatin ayarlanmasından yanalar.
Bu görüşü aktaran doktorlar kalıcı bir standart zamanın, insan vücudunun doğal iç saatiyle en iyi şekilde uyum sağladığını söylüyor. Habere göre AASM Kamu Güvenliği Komitesi Başkanı Adeel Rishi yaptığı açıklamada “Yaz saati uygulaması, insan vücudunun saatinin doğal çevreyle uyumsuz hale gelmesine neden olarak fiziksel ve ruhsal sağlığımız; kamu güvenliğimiz açısından riskleri artırmaktadır. Kalıcı standart saat, sağlık ve güvenlik için en uygun seçimdir” diyor.
Avrupa’yla birlikte Türkiye’nin de uyguladığı kış saati uygulaması geçtiğimiz yıllarda Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte kaldırılmıştı. Türkiye’de güneş ışığından daha fazla faydalanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için 2016’dan bu yana yaz saati uygulaması devam ediyor.
Buna göre Türkiye’de tepkilere neden olan kalıcı yaz saati uygulaması devam edecek, saatler geri alınmayacak.
28 Ekim’de Avrupa’nın çoğu ülkesinde saatler bir saat geri alınmıştı.