enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1765
ALTIN
2.977,96
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Dental implant uygulaması nasıl yapılır?

Dental implant uygulaması nasıl yapılır?
22 Kasım 2023 11:25 | Son Güncellenme: 6 Aralık 2023 15:49
A+
A-

Güler Dent Ağız Diş Polikliniği kurucusu Şevki Güler, 7/24 Gündem Dergi’nin 6. sayısına konuk oldu. Güler, dental implant uygulaması ve ağız-diş sağlığı hakkında 7/24 Gündem Genel Yayın Yönetmeni Nevin Aydoğan’a önemli açıklamalarda bulundu.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz, Şevki Güler kimdir?

1985 yılının Mayıs ayında Samsun’da dünyaya merhaba dedim. İlkokuldan üniversiteye kadar eğitimime Samsun’da devam ettim. 2010 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. Aynı üniversitede Periodontoloji Anabilim Dalı’nda uzmanlık ve doktora eğitimimi 2016 yılında tamamlayarak doktor ünvanını kazandım.

2017 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Periodontoloji Anabilim Dalı’nda yardımcı doçent olarak göreve başladım. 2020 yılında ideallerimi gerçekleştirmek ve şehrime hizmet etmek amacıyla Samsun’a dönüş yapıp Güler Dent Ağız Diş Sağlığı Polikliniği’ni kurdum. Halen de burada hastalarıma severek hizmet vermeye devam ediyorum.

Diş hekimliği zor bir bölüm acaba tercihinizde ne etkili oldu?

Çocukluktan beri hep sağlık bölümüne bir merakım vardı. Ağabeyimin benden 3 yıl önce sınava girerek Diş hekimliğini kazanması bu bölüme ilgimin artmasına sebep olup kararımda etkili oldu. Tabi mühendislik falan kazanmış olsaydı ben yine de sağlık sektöründe devam edecektim hayallerimi gerçekleştirmeye.

Sizin de söylediğiniz gibi diş hekimliği hem el becerisi hem de teorik eğitim ağırlıklı olmasından kaynaklı zor bir bölüm ve bunu işin içine girdiğinizde anlıyorsunuz.

Öğrenim yıllarında sanki bir mimar gibi sabundan veya alçıdan diş yapıyorsunuz hem de tıp eğitiminin ilk yıl aldığı derslerin neredeyse hepsini görüyorsunuz. Ama mezun olup hastaları güldürmeye başlayınca çektiğiniz tüm eziyete değdiğini görüyorsunuz.

Güler Dent’ten biraz bahseder misiniz?

2021 yılında açılan kliniğimizde 2 diş hekimi, 5 personelimiz ile hizmet veriyoruz. Kliniğimizde tüm güncel tedavileri uygulamaktayız.

Ben sıklıkla  kendi uzmanlık alanımla ilişkili olan diş eti hastalıklarının tedavileri, implant ve kemik cerrahileri işlemlerini yaparken Gonca Hocamız da dolgu ve protez gibi estetik gerektiren işlemleri yapmaktadır.

Kliniğimizde hep güler yüzlü olmak ana hedefimiz. Güler yüzün her problemi aşacağına ve hastaları rahatlatacağına inanıyoruz. Biraz da bu sebeple kliniğimizin ismi Güler Dent ve sloganımız: “Bizimle Güler Misiniz?”

İmplant herkese uygulanabilir mi?

Öncelikle dental implantlar için yaş sınırı 18 yaş olmakla birlikte üst yaş sınırı yoktur. Dental implant uygulamalarında hastanın kalp, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları dahi olsa, bunlar kontrol altına alındıktan sonra implant uygulanabilir.

Diş eksikliğini doldurmanın en kolay yolu implant tedavisidir. İmplant tedavisi doğru uygulandığında kron köprü protezlere göre hasta açısından daha koruyucu bir tedavi yöntemidir. İmplant tedavisinin başarı oranı tecrübeli işciler tarafından uygulandığında sanılanın aksine çok yüksektir. (% 97 – 99)

Dental İmplant uygulaması nasıl yapılır?

Dental implantlar genellikle iki ayrı işlem sırasında takılır; ilki implantın kendisinin çene kemiğinize yerleştirilmesi, ikincisi ise genellikle 3 ay sonra kemiğe kaynamış olan implant üzerinden ölçü alınarak diş şeklindeki porselen protezin yerleştirilmesidir.

İmplantlar, tek bir diş, birkaç diş veya tüm dişlerin eksik olduğu birçok durumda uygulanabilen bir çözüm yöntemidir. Hiç dişi olmayan bireylere bile, implantları kullanarak sabit bir diş restorasyonu yapmak mümkündür.  Genellikle hastalar ön dişlerinde bir problem olduğunda hemen diş hekimine başvurup eksik dişinin tedavisini yaptırırken, arka bölgedeki diş eksikliklerinde bölge gözle görünmediğinden tedavilerini ihmal edebilmektedir.

Beslenmede en fazla rolü azı dişler üstlenmektedir ve bu dişler eksik olduğunda çeşitli mide hastalıkları baş gösterebilmektedir. Bu sebeple ön dişlere gösterilen özen arka bölgedeki eksik dişlere de gösterilmelidir.

Dişler çekilip hemen implant yapılabilir mi?

Hastanın durumuna göre yani çekilen bölgede yeterli kemik varsa ve bölgede herhangi bir enfeksiyon yoksa diş çekilip dental implant hemen uygulanabilir. Ama enfeksiyon ve kemik yetersizliği gibi durumlarda diş çekimi sonrası bazı işlemler yapılarak bölgenin iyileşmesi beklenip implant tedavisi sonrasında yapılmaktadır.

Gülüş tasarımı eskisi kadar popüler mi?

Gülüş tasarımı porselen-zirkonyum kaplamalar, porselen laminate kaplamalar, beyazlatma, diş eti estetiği (pembe estetik) ve ortodonti, diş eti tedavileri, restoratif ve kök kanal tedavilerini kapsamaktadır.

Gülüş tasarımı ilk çıktığı yıllarda insanlar tarafından dişlerin kesilerek zirkonyum-seramik kaplamalar ve yaprak porselenler olarak algılandı. Aslında gülüş estetiği dendiğinde diş hekimliğinin yukarıda yazdığım bütün işlemlerini neredeyse kapsayan işlemleri içermektedir.

Hastanın beklentilerine ve hekimin planlamasına göre bu yöntemler ayrı ayrı ve bir arada kullanılarak gülüş tasarımı yapılmaktadır. Sağlıklı dişlerin kesilip kaplanması olarak yapılan yöntemler hastaya önceden anlatılmalıdır.

Bu işlemlerde dişin en sağlam yapısı olan mine, diş kesimi sırasında ortadan kaldırıldığı ve dişin savunmasız hale geldiği unutulmamalı ve bu durum hastaya detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.

Diğer yöntemlerle düzeltilemeyen durumlarda yalnızca tercih edilmelidir. Örneğin hastanın diş şeklinden memnun olduğu sadece rengini beğenmediği durumlarda beyazlatma tedavisi hasta açısından daha az maliyetli ve koruyucu bir yöntemdir.

Ağız ve diş sağlığını korumanın önemine dair neler söylemek istersiniz?

Diş sağlığı; ağız ve vücut sağlığını korumak açısından oldukça önemlidir. Sindirim sisteminin başlangıcı olarak bilinen ağız, dış ortama açık olması ve besinlerle temas ediyor olması sebebiyle mikroorganizma ve bakteri üremesine oldukça elverişli bir ortama sahiptir.

Ağız ve diş sağlığınıza gereken özeni göstermemeniz halinde ağız içerisindeki diş eti dokularınızda ve dişlerinizde oluşabilecek muhtemel hastalıklar, beraberinde daha ciddi sağlık sorunlarını da getirebilmektedir.

Ağız ve diş sağlığınız, hastalık oluşumunu engellemek adına önemli olduğu kadar sağlıksız ağız ve diş yapısı hoş olmayan ve estetiklikten uzak bir görünüme de sebep olabilmektedir.

Bu sebeple sosyal, psikolojik ve fizyolojik açıdan yaşam kalitenizin olumsuz etkilenmemesi ve özgüveninizin zarar görmemesi adına diş sağlığınızı korumak oldukça önemlidir.

Dijital diş hekimliği kavramından da bize bahseder misiniz?

Ağız içerisinden hızlı ve kolayca görüntü alabilen özel bir kamera ile tedavi edilecek dişin ölçüsü dijital olarak alınarak bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Böylece ölçü alımı sırasında yaşanan mide bulantısı, öğürme gibi durumlar yaratan ve  hasta konforunu düşüren işlemlere gerek kalmamaktadır.

Kamera ile alınan ölçü bilgisayara aktarılır ve 10-15 dakika içerisinde dijital restorasyon tasarımı mikron boyutunda bir hassaslıkla yapılır. Tedavinin toplam süresi yapılacak restorasyon sayısına göre değişkenlik göstermekle birlikte çoğu tedavi bir gün içerisinde, hastaların geçici diş ile yaşamasına gerek kalmadan tamamlanır. Yapılan tüm tedaviler dijital olarak arşivlenebilir ve hastanın tedavi tarihçesi takip edilebilir.

Kişiye özel gülüş tasarımı, yaprak porselen (porselen lamina), full seramik kaplamalar gibi yöntemler CAD/CAM sistemlerin başlıca çalışma alanını oluşturmaktadır.

Dijital ölçü teknolojisini bu tip estetik uygulamalarda kullanmak uzun dönemde diş eti sağlığına da katkı sağladığı için estetik sonuç çok daha uzun ömürlü olur.

Dişlere henüz hiçbir müdahale yapılmamışken yapılan bir tarama sonrası, dijital olarak bir gülüş dizaynı yapılır ve tedavi daha başlamadan, bitince nasıl görüneceği, kişinin yüz formu, estetik kriterler ve kişinin beklentileri göz önüne alınarak hasta ve hekim tarafından planlanır.

Bu aşamada ayrıntılı fotoğraflamalar ve video görüntülerinden faydalanılır. Yapılan plana sadık kalacak şekilde tedavi süreci başlar ve hızlı bir şekilde kişi yeni bir gülüşe kavuşturulur.  Kısaca özetleyecek olursak dijital diş hekimliği ile birlikte diş hekimliği daha konforlu, daha hızlı ve daha güvenli olarak yapılabilmektedir.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.