Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan, SASKİ Genel Kurulu’nda su faturalarındaki atık su tarifesine yapılan zam ile konuştu.
Su faturalarına daha önce yapılan yüzde 15’lik indirimi hatırlatan Tekcan, “Su fiyatlarınızı, politikalarını iyi çalışın ikide bir indirim, bindirim yapmayın” dedi.
Tekcan yaptığı açıklamada şunları söyledi:
” Biz su fiyatlarının artışına karşıyız. Su fiyatları hala enerji fiyatlarının bile üstündedir ve bu gidişle üstünde olmaya devam edecektir. Ayrıca TÜFE denilen baş belası su faturalarında uygulanmaya devam ettikçe ve her ay otomatik zam geldiği sürece su da yapılan yüzde 15 indirim ile ilgili birkaç ay sonra bu indiriminde bir önemi kalmayacaktır demiştik. Dediğimiz de oldu.
Şu andaki Su ve Kanalizasyon İdarelerinin kuruluşu hakkındaki Kanun ve Hükümet politikası, suyu ticari bir ürün olarak görmektedir. İtibardan tasarruf etmeyen siyasiler, şatafatlı giderlerini maalesef su gibi temel hakkımızdan kazanılan parayla, bütçeden bize, halkımıza düşen parayı vermeyerek finanse etme yoluna gitmişledir sonucunda kendi yapacakları yatırımları gariban vatandaşa yüklemişlerdir, Bu ne güzel dinimizin kurallarına, ne Anayasal haklarımıza uymaktadır. Mahalli İdareler içinde su idareleri üvey evlat muamelesi görmektedirler. Bu sistemin baştan sona değişmesi, yenilenmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanlığı makamının tek bir imza ile SASKİ kuruluşlarına aldığı devlet paylarını 2 katına çıkarma yetkisi vardır. Bu yetki neden kullanılmamaktadır? Neden bütün külfet vatandaşın sırtındadır. SASKİ’de faiz ile Kur farkı olarak yanında 2023 yılında 565.401.385 TL ödedik. 2024 rakamları çıkınca tekrar bakacağız. Bu para suyun fiyatına yansıyacağına yatırıma gideceğine, faizcilerin cebine, kapitalist düzenin oyun kurucularına gitti. Peki bu faiz ve kur farkı ödenmeseydi durum ne olacaktı şimdi ona bakalım. Su tahakkuk toplamı yani 2023 yılında satılan su 1.430.656.133 TL’dir. Eğer kur farkı ve faiz ödememiş olsaydık vatandaşımız 330.140.402 TL ödeyecekti su parası olarak. Yani şu anda ödediğimiz faturanın yüzde 25’ini, diğer ifadeyle dörtte birini ödeyecektik su parası olarak. Vizyoner olmayan borçlanma, devletin el tutmadığı kurumun durumu budur. Ödediğimiz su faturasının yüzde 75 rantiyecilerin ceplerini doldurmaktadır.”