Sarılmanın insanları mutlu ettiğini belirten Psikolog Buse Gökçe, “20 saniye sarılmak insana mutluluk veriyor” dedi.
Sarılmanın insanların aslında içgüdüsel olarak yaptıkları bir eylem olduğunun altını çizen Psikolog Buse Gökçe, sarılma eyleminde aşk, arkadaşlık, özlem, şefkat gibi çok farklı duyguların tek bir hareketle gösterilebileceğini söyledi.
İnsanların birbirine dokunmasının önemli olduğunu söyleyen Gökçe, “Sarılmak çok basit bir eylem ama insanlar üzerinde çok önemli bir güç. Yapılan bir araştırmada birbirini seven iki insanın 20 saniye boyunca sarılmasının vücuduna fazlaca olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalara göre sarılma eylemi, vücuttaki mutluluk veren dört hormondan ikisini harekete geçiriyor. Bunlar oksitosin ve seratonin hormonudur. Oksitosin hormonu birbirimizle yakın ilişkiler kurduğumuzda, güldüğümüzde, birinin bize gülümsediğinde bile salgılanan bir hormondur” diye konuştu.
Sarıldığımızda vücutta oksitosin hormonunun salgılanmaya başladığını vurgulayan Gökçe, “”Oksitosin vücudumuzda salgılandıktan sonra iyi hissetmeye başlarız. Mutlu olur ve daha pozitif düşünmeye başlarız. Böylece sarılma eylemiyle kaygı, depresyon, sinirlilik gibi zihinsel problemlerimizin önüne geçmiş oluruz. Oksitosin hormonu ile güçlenen bağışıklık sistemi, acı eşiğini yükseltir. Sarılma anında gerçekleşen küçük dokunuşlar, beyinle doğrudan iletişimde olan ‘afferent c’ denilen tensel sinirleri harekete geçiriyor. Bu sinirler beyinle bağlantı kurarak endorfin salgılanmasını sağlıyor. Bir ağrı kesici etkisi yapan endorfinler daha az acı çekmemizi ve sakinleşmemizi sağlıyor. Salgılanan oksitosin hormonunun büyümeye etkisi büyüktür. Aynı zamanda çocukların karşılaşacağı stresle başa çıkmalarına da yardımcı olur. Kendi kendine düzelmesine yardımcı olur. Sevgi hormonu, çocuğunuzu sakinleştirmeye yardımcı olur.”