Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, kıskançlığın aşırı boyutlara ulaşmasıyla ortaya çıkan durumun Othello sendromu olduğunu söyledi. Akal, “Üçüncü sayfa haberlerinin arkasında çoğunlukla gizlenmiş bir Othello sendromu yatmaktadır” dedi.
Adını Shakespeare’in ‘Othello’sundan alan “othello sendromu”nun, kıskançlığın aşırı boyutlara ulaşmasıyla patolojik kıskançlık olarak ortaya çıktığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, “Othello sendromunda kişi durumun kısmen farkında olsa bile dürtülerini kontrol edemez, gündelik hayatını yaşarken bile bu düşüncelerden kendini alamaz. Genellikle altta yatan, özgüven eksikliği ve benlik saygısında azalmadır. Sevgili ya da eşten ayrılmaktan korkma, herkesten saplantılı olacak şekilde kıskanma ne yazık ki saldırganlık ve şiddete dönüşebilir. Eş ya da sevgilinin gittiği her yeri kontrol ve öğrenme çabası, sosyal medya mesajlarını takip etme, görüştüğü arkadaşlarını bile kendi belirleme gibi davranış sorunları olabilir, çünkü herkes potansiyel tehdittir. Eş ya da sevgilinin bireysel özgürlüğü kalmamıştır” dedi.
Othello sendromunda kişinin durumun kısmen farkında olsa bile dürtülerini kontrol edemeyeceğine ve gündelik hayatını yaşarken bile bu düşüncelerden kendini alamayacağına dikkat çeken Uzm. Dr. Akal, “Genellikle altta yatan, özgüven eksikliği ve benlik saygısında azalmadır. Sevgili ya da eşten ayrılmaktan korkma, herkesten saplantılı olacak şekilde kıskanma, ne yazık ki saldırganlık ve şiddete dönüşebilir. Birçok kadın cinayetlerinin ya da cinnet geçirdi gibi üçüncü sayfa haberlerinin arkasında çoğunlukla gizlenmiş bir Othello sendromu yatmaktadır. Bu haberlerde ‘Çok iyi bir insandı nasıl yaptı’ cümlelerini duyarız bazen çünkü sorun dışarıdan sadece ‘evdeki kıskançlık’ olarak görülür” ifadelerini kullandı.