Kur Korumalı Mevduat hesapları ile ilgili çok sorulan konulara açıklık getirildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56’sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar lira biriktiğini açıkladı. Kur Korumalı Mevduat Hesapları’nın nasıl çalıştığına dair sorular ise vatandaşların gündeminden çıkmıyor. Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı çok sorulan sorulara açıklık getirdi.
Buna göre, bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın saat 11’de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na iletilecektir. Hazine tarafından ödenecek kısım Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bankalara aynı gün aktarılacaktır. Bu hesaplar 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 1 yıl olarak açılabilmektedir. Vade sonunun iş günü dışında bir güne denk gelmesi durumunda; takip eden ilk iş günü vade sonu tarihi olarak kabul edilmesi öngörülmektedir. Bunun dışında kırık vade uygulaması öngörülmemektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ayrıca farklı senaryolarla durum açıklığa kavuşturuldu. Döviz kuru 10 TL, KKH faizi yıllık %14 ve 100 TL tutarındaki 1 yıllık mevduat için açılacak örnek bir hesaba yönelik öngörülen senaryolar aşağıdaki gibidir;