enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1765
ALTIN
2.977,96
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Daha zamların büyüğüyle karşılaşmadınız!

Daha zamların büyüğüyle karşılaşmadınız!
5 Nisan 2022 11:40
A+
A-

Son bir yılda, doğalgazın fiyatı santrallerde yüzde 638, sanayide yüzde 549 ve konutlarda yüzde 93 yükseldi. İş dünyasından temsilciler, doğalgaz ve elektriğe gelen zamların fiyatlara yansıyacağını söyledi.

ENFLASYON RİSKİ DAHA DA BÜYÜDÜ

Doğalgaz ve elektriğe gelen son zamlar, organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere sanayi üretimini etkilemeye başladı. Sanayiciler, enerji maliyetlerindeki yüksek oranlı artışların nihai ürün fiyatlarını yükselteceğini ve enflasyon riskini büyüteceğini belirtiyor. Dünya Gazetesi’nin haberine göre, iş insanları, girdi maliyetlerindeki artışları satış fiyatlarına yansıtamadıklarını, kar marjlarının düştüğünü kaydetti. İş insanlarına göre, enerji maliyetleri bütün dünyada yükseldiği için, dış piyasalarda rekabet gücünü henüz kırmadı. Ancak sorun, halkın satın alma gücü düştüğü için iç piyasada yaşanıyor.

ÜRETİM KAPASİTELERİ DÜŞECEK

Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek, “Bu zammı bekliyorduk. Üretime engel olacak. Yılbaşından bu yana enerji fiyatları 8 kat artmış durumda. Maliyetlerde neden olacağı artışla fiyatlara yansıması da bu yönde olacak. İster istemez üretimi de etkileyecek ve üretim kapasitelerinde doğal olarak düşüşler yaşanacak. Alım gücü de düşecek. Zam, sevimli bir şey değil. Bu konuda devletin de yapacağı bir şey yok. Sıkıntılı bir sürecin içerindeyiz. Alternatif enerjiye bakacak olursak kömürde de fiyatlar uçmuş durumda” dedi.

FİYATLARA YANSIMASI KAÇINILMAZ

Çelik İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, “Yapılan zamlarla birlikte 1 ton çelik üretiminde maliyet 50 dolar arttı. Doğalgaza yapılan zamlar, elektrik  fiyatlarını da yükseltti. Sanayicinin tüm gider kalemlerinde maliyetler çok yükseldi. Son zamla birlikte 300 bin metreküp doğal gaz tüketene uygulanan zam oranı yüzde 50 iken bunun üstüne çıkan tüketiciye ise yüzde 70 zam uygulanıyor. Enerji yoğun olan çelik sektörü sanayiye uygulanan ortalama tarifelerden daha fazla fiyatlara tabi olduğu için zamlar ister istemez ürün fiyatlarına yansıtılıyor” dedi.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.