enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
8°C

Ceza davalarında avukat zorunlu mu?

Ceza davalarında avukat zorunlu mu?
12 Nisan 2022 11:59 | Son Güncellenme: 5 Nisan 2023 18:15
A+
A-

Ceza soruşturması veya yargılaması suçun işlenmesinden sonra başlar.

Suç şüphesi altındaysanız, bir  avukat vasıtasıyla savunma yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer suçun mağduruysanız aynı şekilde şikayet hakkınızın etkin bir biçimde savunulması için ceza avukatına başvurabilirsiniz.

Bir Suç İle Suçlandığımda Avukat İsteyebilir Miyim?

Polis, Jandarma ve Savcılığın suç işlediğini iddiasıyla savunma hakkınız doğmuş olur. Suçlamanın tarafınıza yöneltilmesiyle bir avukatın hukuki yardımından yararlanma hakkınız da doğar.

Suçlama yöneltilmeden doğrudan şahsınızın özgürlüğünü kısıtlama yönünde herhangi bir işlem yapılması (örn, yakalama, gözaltına alma, arama işlemi yapılması) halinde de savunma hakkınız doğar ve bir avukattan yardım isteyebilirsiniz. Talebiniz ile birlikte kolluk kuvveti avukatınızın katılımı olmadan ifadenizi alamaz.

Hakkınızda suç şüphesi varsa ceza hukuku anlamında “şüpheli” durumuna geçersiniz. Avukat, suç isnadının yapılmasından itibaren şüpheli veya sanığa hukuki yardım yapabilir.

Ceza Davalarında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

Türk hukuk sisteminde zorunlu avukatlığın kapsamı yasada tanımlanmıştır. Yaşı küçük olanlar, kendini savunamayacak ölçüde engelli, sağır ve dilsiz olan kişiler ile alt sınırı 5 yıldan fazla olan bir suçtan yargılananlar avukat tutmak zorundadır. Avukat tutmaya maddi gücü yeterli olmayanlar için bulundukları yer baroları tarafından ücretsiz avukat atanır.

Avukat zorunluluğu olsun ya da olmasın, ister müşteki olarak ister sanık olarak bir ceza davasının tarafı olan kişilerin ceza avukatından yardım almaları, yargılama sürecine daha aktif katılmalarını sağlar. Bir avukattan hukuki yardım almak, yargılama sırasında meydana gelecek usul hatalarını, yanlış anlamaları ortadan kaldırır. Hakkın etkin bir şekilde ileri sürülmesini sağlar.

En İyi Ceza Avukatı, Ağır Ceza Avukatı Gibi Söylemlere İtibar Etmeli Miyim?

Türkiye’de avukatlık mesleği branşlaşmış değildir. Bu nedenle, en iyi ceza avukatı veya ağır ceza avukatı gibi tanımlamalar büyük bir yanlıştır. Bu söylemler halk dilinde yerleşmiş olmasına rağmen Türkiye’de avukatlık mesleğinde herhangi bir karşılığı yoktur. Her avukat, dosyasını meslek kurallarına uygun bir şekilde takip etmekle mükelleftir. Bu haliyle avukatın ünvanının önüne gelen sıfatların Türk Hukuk Sistemi’nde bir karşılığı yoktur.

Avukat, savunma fonksiyonu ile temel hak ve özgürlüklere yanlış yapılan müdahaleleri önleyerek hukuk devletinin ve özgürlüklerin gelişimine önemli bir katkı sunar. Her ne olursa olsun, her türlü hukuki ihtilafınızda bir avukattan yardım istemenizi tavsiye ederiz.

Av. Erman Necati TEKCAN

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.