19 Mayıs şehri Samsunumuz ve tüm ulusumuzun Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nın 103. yılı kutlu olsun.
Daha önceleri Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bayramı adıyla da kutlanan 19 Mayıs haftasında Samsunumuzun eğitim rakamlarını yine SEGE (sosyoekonomik gelişmişlik Endeksi) kriterlerine göre irdeleyelim.
Derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayılarında şehrimiz ülke ortalamasının üzerinde düzeyinde görülmekle birlikte, üniversite giriş sınavlarında iller bazında Samsun sıralamasının 36 olması eğitimin nicelikle değil nitelikle ilgili olduğunu düşündürmemizi gerektiriyor son tahlilde.
Okul öncesi eğitim rakamlarına bakıldığında şehrimizin tüm Türkiye’deki payı 2012-2013 döneminde %1.78 iken, 2019-2020 döneminde %1.50 ye düşmüş olması üzerinde önemle ve özenle durmamızı gerektiren ve endişelenmemize neden olan bir sorundur, geleceğin Samsun’u ve Samsun’un geleceği açısından…
Riskin yakınlığını anlamak için aynı rakamları ilkokul çağı çocuklarımızda incelediğimizde 2012-2013 döneminde %1.45 olan oran 2019-2020 de %1.34 e düştüğünü görmekteyiz. Ortaokul çağı çocuk-gençlerimizde aynı dönemler için oranın %1.62 den %1.41 e düştüğü , genel orta öğretime bakıldığında rakamın anılan dönemler için %1.72 den %1.62 ye düştüğü görülmektedir.
Burada araya girerek ilimizin nüfus artış oranının Türkiye nüfusundan daha az olduğu ve özellikle genç nüfusun eksiye düştüğünü hatırlatmak Gençlik Bayramını kutlayacağımız haftada tüm hemşehrilerimizi düşündürecektir.
Son 20 yılda eğitimde eğitimde en büyük “övünç kaynağı” olarak sunulan mesleki ve teknik orta öğretimde rakamlar aynı yönde azalarak aynı yıllar için %1.77 den %1.64 e düşmüş adı geçen okullarda ders veren öğretmen sayıları da %1.95 den %1.82 ye düşmüş görülmektedir. Öğretmenler de mesleki eğitim kurumlarından ümidini yitirmiş belli ki…
Yüksek öğretimde rakamlar nasıl; şehr-i Samsunumuzun 2020 itibarıyla iki devlet üniversitesi ile ülke genelindeki payı %0.97 ile ilkokul ve orta öğretim düzeyine göre daha düşük sıralamada bulunmaktadır.
Öğretim elemanı payı açısından 2004-2005 yıllarında sadece OMÜ ile %2 ye ulaşmışken 2020 yılında yeni kurulan Samsun Üniversitesi ilavesine rağmen rakamın %1.55 e düşmüş olması akademisyenlerin de şehrimizden uzaklaştığını göstermesi geleceğimiz açısından manidardır.(rakamlar için teşekkürler TÜİK ve Samsun STO)
2002 -2020 arasında yeni kayıtlı ön lisans ve lisans öğrencisi sayısı ülkemiz genelinde %183.7 artarken, Samsun’da %146 artışla gençliğin hayallerinde Samsun’un yeri olmadığını göstermekte maalesef.
Rakamları tüm sadeliği ile aktardım sizlere herhangi bir yorum katmadan…
Ancak yazıda sona yaklaşırken ortaya çıkan tablo nitelik tartışması yapmaya mecbur bırakıyor bizi.
Örneğin ilimizde YKS’de hiç tercih edilmeyen fakülteler, içeriği boşaltılmış köklü Anadolu liseleri, eğitimden her geçen soğuyan aileler ve 15-18 yaş arası gençliğin geleceğe bakıştaki motivasyon yetimi ve sebep mi sonuç mu bilemediğimiz genç nüfusun yeterli istidam yaratılmaması nedeniyle il dışı ya da ülke dışı göç arzusu ve daha bir çok sorun Ata’mızın Gençliğe Hitabesi’nden uzaklaşıldıkça çözülemeyeceğe benziyor. Hepimize iyi bayramlar, iyi haftalar…