enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7489
EURO
36,5681
ALTIN
2.948,65
BIST
9.870,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
13°C
Samsun
13°C
Açık
Salı Hafif Yağmurlu
14°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
14°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C

Gerçek fedakarlık ve gerçek teşekkür

Gerçek fedakarlık ve gerçek teşekkür
5 Aralık 2021 16:07 | Son Güncellenme: 5 Nisan 2023 18:05
A+
A-

Bu resmi bir çoğumuz görmüştür. Ben ne zaman görsem, içime dokunur ve etkilenirim.

Yapılan her resmin bir öyküsü vardır elbette ama, özellikle eski ve büyük ustaların hemen her resminin kitap olabilecek öyküleri vardır.

Zaten birçoğu da olmuştur. Şimdi resmimize ve öykümüze geçelim.

( Albrecht Dürer- Eller, Dua eden eller )

         Daha on üç yaşında şahane resimler yapmaya başlayan Albrecht gibi, yine en az o kadar yetenekli bir kardeşi daha vardır, Albert.

           Her ikisi de Nürnberg’deki akademiye gidip resim eğitimi almak istiyorlardır ama aile bunu sağlayabilecek durumda değildir.

          İki kardeş bir anlaşma yaparlar. Kura çekecekler, kim kazanırsa okula o gidecek, diğeri çalışıp onun masraflarını karşılayacak daha sonrada diğer kardeş okula gidecektir.

          Kura çekilir ve Albrecht kazanır, diğer kardeş Albert ise yakınlardaki maden ocağının yolunu tutar.

Albert sözünü tutar ve dört yıl boyunca madenlerde çalışıp kardeşi Albrecht in masraflarını karşılar.

Albrecht ise okulda son derece başarılıdır. Ressam, matematikçi, tahta baskı… Saysak kitap olur.

Dostlar, burada hepsini yazarak, çalışmalarından örnekler vererek sizi sıkmak istemem. İlgili arkadaşların ayrıca araştırması gerekecek.

Bu resim oto portresidir. Okuldaki hocalar bile, bir deha ile karşı karşıya olduklarını anlamışlardır. Artık resimleri de satılıyordur. Okulunu birincilikle bitirir ve eve döner.

           Ailesi onuruna bir ziyafet düzenler. Yemeğin arasında Albrecht, ayağa kalkar, kardeşinin yaptıklarını anlatır ve minnet duygusunu dile getirir, kadehini onun şerefine kaldırdığını söyler ve ekler “Şimdi sıra sende kardeşim.“

          Albert söz alır. Madende çalıştığı yıllarda neredeyse bütün parmaklarının defalarca kırıldığını, kireçlenme ve romatizma sorunu yaşadığını, artık fırçayı tutmak bir yana, elindeki kadehi bile zor tuttuğunu, artık resim yapamayacağını söyler.

Böylece bir minnet duygusu olarak Albrecht Dürer’in  yukarıdaki ünlü ( Eller-Dua eden eller ) resmi ortaya çıkar.

         Sizleri, çok fazla tarihlerle, eser isimleriyle ve bol bol resimlerle sıkmamaya dikkat ederek, resim sanatındaki sayısız öykülerden birinden bahsetmeye çalıştım. Dediğim gibi, ilgili arkadaşların ayrıca ilgilenmesini gerektirecek kadar uzun bir konudur, bu eski büyük ustalar ve eserleri.

             Bir öğrencim sormuştu  “O kura tersine olsaydı, Albert’e çıksaydı ne olurdu, yine kardeşi kadar baş yapıtlar üretir miydi.”

             Ben süslü laflar etmeyi sevmem ama, nereden aklıma geldiyse “O en büyük baş yapıtı, madende çalışarak üretti “ demiştim.

Sağlıcakla kalın…

Raşit ERTENLİ

Atakum Nakliyat
Yorumlar

  1. Kübra dedi ki:

    Süper bir hikaye. Emeğinize sağlık

    1. Raşit Ertenli dedi ki:

      Çok teşekkür ederim. Sağ olun

  2. Hasan Demirbağ dedi ki:

    İnsanların ders alması-çıkarması gereken bir hikaye.
    Her hikaye bir kazançtır, değerlendirebilene.

    1. Rasit Ertenli dedi ki:

      Haklısınız. Her yaşanmışlık ayrı bir ders. Sağolun.