Türkiye Tek Yürek bağış kampanyasında toplanan 115 milyar TL’nin 86 milyar TL’sinin kamu kurumlarından gelmesi dikkat çekerken, ekonomistler konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu 11 ilde depremzedelerin yaralarının sarılması ve yeni konutların inşası için organize edilen “Türkiye Tek Yürek” dün akşam yapılan bağış organizasyonunda toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış toplandı.
Yardım kampanyasında özellikle Merkez Bankası’nın 30 milyar TL bağışlayacağını açıklaması büyük tepki çekti. Bunun yanı sıra toplanan 115 milyar TL’nin 86 milyar TL’si doğrudan kamuya veya Varlık Fonu bünyesindeki banka ve şirketlere ait.
Ekonomistler bu duruma ilişkin sosyal medya hesaplarından değerlendirmelerde bulundu.
Mustafa Sönmez: 110 milyar TL “Bağış topladık” diye devlet kurumları arası para aksiyonu, siyasi şov yapanlara soru: Kişi ve kuruluşların bu yıl 3,2 trilyonTL vergi olmak üzere bütçeye 3,8trılyonTL aktaracaklarını biliyorlar mı? Bağışı bırakın sivil kuruluşlar alsın devlet vergi alır, bağış ne?
Uğur Gürses: Merkez Bankası yetkilisi 30 milyar TL’lik bağışın, bankanın 2022 bilançosu kârından karşılanacağını söylemiş. (Reuters) Bankanın kârı zaten Nisan’da Hazine’ye aktarılıyor. Olmadı olağanüstü genel kurul yapıp hemen aktarma imkanı da var. Bu bağış şovuna neden giriştiniz?
Refet Gürkaynak: Ciddiyetle: MB “bağışının” ne olduğunu muhasebeleştirmesini görünce, gösterirlerse anlayacağız. Ya MB’de gerçekten bağış karşılığı azaltılabilecek bir varlık var, fiilen yedek akçe ya da sermaye olacak yerden veriyor ki bizim paramızdır, ya da bilanço büyüyecek, uydurma kaynak.
Hakan Kara: Merkez Bankasının kamuya yaptığı “bağış” pratikte bir bağış mıdır? TCMB kamuya bağış yaptığında gider yazar, kârı azalır, Hazineye sonraki sene daha az kâr aktarır. Yani işlevsel anlamda bu bir hibeden çok TCMB’nin gelecekte Hazine’ye aktaracağı kârın bugüne çekilmesidir. Ne işe yarar? Bu sene kamu finansmanını rahatlatır, bütçe açığı ve kamu borcu geçici olarak düşük görünür, kamunun faiz harcaması azalır. Riski nedir? Öne çekilen bu transfer sonucu geçici rahatlama hissiyle kamu çok daha fazla harcama yaparsa enflasyonu artırır.