Yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapında kanser tanısı alan 50 yaşın altındaki kişilerin sayısı 30 yılda yüzde 80 arttı.
50 yaş altında görülen kanser vakaları 1990’da 1,82 milyondan 2019’da 3,26 milyona yükselirken, 40’lı, 30’lu ve daha genç yaştaki yetişkinlerin kanserden ölümleri yüzde 27 arttı. Araştırma, yılda 50 yaşın altındaki bir milyondan fazla kişinin kanserden öldüğünü ortaya koyuyor.
Araştırmada 2019 yılında 50 yaşın altındaki kişiler arasında yeni kanser tanısı konulan kişi sayısının 1990’a göre yüzde 79 artışla 3,26 milyona ulaştığı ortaya çıktı. En çok görülen ve ölüme neden olan kanser türünün ise meme kanseri olduğu görüldü.
50 yaş altında görülen vakalarda ayrıca nefes borusu ve prostat kanseri vakalarının da 1990 ile 2019 yılları arasında en hızlı artış gösteren türler olduğuna dikkat çekildi. Bunların yanında erken başlangıçlı karaciğer kanseri vakalarında ise yılda tahmini olarak yüzde 2,88 oranında düşüş görüldü.
Geçtiğimiz otuz yılda gözlemlenen eğilimlere dayanarak araştırmacılar, 2030 yılına kadar küresel düzeyde yeni 50 yaş altı kanser vakalarının yüzde 31 ve ölümlerin ise yüzde 21 oranla artacağını, en fazla risk altında olanların ise 40’lı yaşlarındaki kişiler olacağını tahmin ediyor.
Uzmanlar vakalardaki artışın ardındaki nedenleri belirlemeye çalışırken araştırmanın yazarları, faktörler arasında kötü beslenme, alkol ve tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve obezitenin muhtemel olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar, kanserin ardındaki nedenlerden özellikle genetik faktörlere dikkat çekse de yaşam biçiminin de önemini vurguluyor. Özellikle kırmızı et ve tuz açısından zengin, meyve ve süt bakımından fakir bir beslenme; alkol, tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve fazla kilo 50 yaş altında görülen kanser vakalarının ana nedenleri olarak görülüyor.