8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, dünyada coşkuyla kutlanıyor. 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmasının tarihçesi ise New York’ta yapılan bir grevde çok sayıda kadın çalışanın polis tarafından katledilmesine dayanıyor.
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Grev hükümet tarafından polis eliyle sert müdahaleyle sonlandırılmaya çalışıldı. Bu grev esnasında polis işçilere saldırdı ve fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi. Ölen işçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.
8 Mart 1908’de New York’ta çoğu sosyalist olan kadın işçilerin öncülüğünde sendikal haklar ve kadınlara oy hakkı talepleriyle miting düzenlendi.
26 – 27 Ağustos 1910’da Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2’nci Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker’in her yıl ‘Kadınlar Günü’ düzenlenmesi yönündeki önerisi kabul edildi.
Dünya Kadınlar Günü, 1977’ye kadar resmiyet kazanmadı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977’de tarihe 1917 Şubat Devrimi olarak geçen ayaklanmalardan yola çıkarak 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.
O tarihten bu yana 8 Mart kadınların dünya genelinde hak arayışlarını sürdürdükleri bir tarih olarak kutlanıyor.