enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Hafif Yağmurlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C

Atakum’da tarım zirvesi

Atakum’da tarım zirvesi
Samsun Reklam Ajansı
11 Ocak 2023 14:28
A+
A-

Atakum’da düzenlenen panelde bir araya gelen tarım uzmanları ekonomik kalkınmada tarım kooperatiflerinin önemine dikkat çekti.

Atakum’da Türkiye’nin önde gelen uzmanları “Dünya Gıda Krizini Konuşurken Ülkemizde Tarımsal Yeterlilik ve Kooperatifleşmenin Önemi” başlıklı panelde buluştu. Atakum Belediyesi ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi işbirliği ile Tarımsal Öğretimin 177.Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen panelde tarımsal ve ekonomik kalkınmada kooperatifleşmenin önemi anlatıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ‘Milli ekonominin temeli tarımdır.’ demiştir. Bu cümlenin anlamını şimdi daha iyi anlıyoruz. Sağlıklı beslenmeye ulaşılamadığında, tarımın ne kadar önemli olduğunu yaşanılan pandemi sürecinde bütün dünya fark etti.  Yıllardır söylediğim gibi eğer tarımda başarı varsa bunun altında da tarım kooperatifleri vardır.Tarımla kalkınma olmadan milli ekonominin kurulamayacağını, sanayileşmenin olamayacağını ve zenginleşmiş topluma ulaşamayacağımızın kanıtlarını bugün burada dinleyeceğiz” dedi.    

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, tarımda uygulanan politikaları değerlendirdiği konuşmasında “10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy’de Ayamama Ziraat Mektebi’nde başlayan süreçte tarımsal eğitim gören binlerce mühendis ve  teknisyen ülke tarımına hizmet etmiştir. Cumhuriyet ile sektör haline gelen tarım akılcı yatırımlarla doğru politikalarla ülkeyi besleyen bir konuma yükselmiştir. 1980 sonrası uygulanan politikalarla tarım sektöründe çöküş başlamış. Artan ülke nüfusunun beslenebilmesi için dışarıdan tarım ürünleri ithal eder duruma gelinmiştir. Daha da önemlisi tarımın ana kaynağı olan topraklarımızı koruyamaz duruma gelmiş olmamızdır. 2005 yılında çıkarılan Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu da maalesef çare olmamıştır” sözlerini kaydetti.

SAMSUN’DA KÖYLÜ KALMADI

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise, “Gıda krizleri ve kooperatifleri konuşurken Büyükşehir Yasası’nı da konuşmak gerekiyor. Büyükşehir Yasası ile Samsun’da köylü kalmadı dedik. Şu anda hepiniz mahallelisiniz. Köylünün olmadığı bir yerde tarımı ne kadar konuşabiliriz. Bafra ve Çarşamba Ovası’nda olduğu gibi tarım arazileri amaç dışı kullanım nedeniyle sürekli azalıyor. Biyokütle santraline, lojistik köye karşı açıp kazandığımız davalara rağmen o projeler hukuka karşı devam ediyor. Biz geçen hafta Türbe Köyü’ndeydik. Ziraat Mühendisi meyve sebze hali kurulmasına karşı çıkmaz; aksine orada üretilecek ürünlerin meyve sebze halinde değerlendirilmesini hem Samsun’a hem Türkiye’nin değişik yerlerine gitmesini savunur. Meyve sebze hali kurmak için mutlak tarım alanlarını amacı dışında kullanmak yanlış bir uygulamadır” şeklinde konuştu.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.