enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
8°C

Atık malzemelerden S-400’e benzer füze rampası yaptılar

Atık malzemelerden S-400’e benzer füze rampası yaptılar
25 Ağustos 2022 14:17
A+
A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Eker başkanlığındaki tasarım ve uygulama ekibi, Sıfır Atık Projesi ve atıktan sanata uygulaması kapsamında hurda kamyon, plastik şişe ve altyapı borusu kullanarak S-400’e benzeyen ‘mobil askeri füze rampası’ yaptı.

Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Eker başkanlığındaki öğretmen ve öğrenciler, TEKNOFEST için 5 sanatsal tasarım projelendirdi. Bu projelerden 2 tanesi ise hayata geçirildi. Sıfır Atık-Atıktan Sanat Mobil Askeri Füze Rampası ve Mühim-Mat isimli enstalasyon sergisi bugün OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde (GSF) görücüye çıktı. 5 bin atık plastik şişe, altyapı borusu ve hurda kamyondan yapılan mobil askeri füze rampası eseri, sergiyi ziyaret edenler tarafından büyük beğeni aldı.

TEKNOFEST İÇİN HAZIRLANDI

Füze rampasını atık malzemelerden yaptıklarını ifade eden Metin Eker, “TEKNOFEST imgesi çerçevesinde olsun diye füze rampası yaptık. Hurda kamyon ve atık plastik malzemelerden yaptığımız füze rampası şu anda OMÜ GSF’de sergileniyor. Eserimizi festival öncesinde bitirdik ve 1 ay boyunca ziyarete açık olacak. Füze rampasının yanı sıra Mühim-Mat adlı enstalasyon sergisi de açtık. Orada da askeri mühimmat malzemelerinden füze, havan topu imgelerini sanat eserlerine dönüştürerek, savaş ile sanatı daha insani değerleri taşıyabilecek, daha yumuşak değerler, görüşler ile destekleyebilecek silah mühimmatı üzerinden bir kurgu yaptık. Samsunluları bu 2 TEKNOFEST kapsamlı eseri izlemeye davet etmek istiyorum” diye konuştu.

MÜHİM-MAT PROJESİ

Mühim-Mat adlı eser hakkında da açıklamada bulunan Prof. Dr. Eker, “Bu eserdeki amacımız; sanatsal tasarımlardan biri olan “Zarf ve Masruf” kapsamlı silindir formlar üzerine uygulanmış resim çalışmaları ve bu çalışmaları taşıyan mühimmat kasaları arasında bir ile karakterize ‘mühim-mat’, askeri önem ve gereklilik sergileyen havan topları, roket atar mermileri ve diğer küçük çaplı füzelerin yıkıcı, caydırıcı ve öldürücü tesirlerinin ötesinde estetik, sanatsal ve görsel aksi istikamet gözeten daha insani hikayelendirmeyi ön plana çıkarmaktadır. Her havan topu, mermi ya da füzelerin tahrip gücü yerine sanatsal tasvip gücünü öncelemek ve savaş teknolojilerinin koruma ve savunma gerekçelerine inancın ve buna ilişkin bakış açısının sanat vasıtasıyla daha yumuşak ve insani değerler ile sorgulanmasına imkan sunmuştur” ifadelerini kullandı.

Füze rampası eserinin yapımında Prof. Dr. Metin Eker’in yanı sıra araştırma görevlileri Pelin Öztürk, Ece Büşra Eryılmaz, Kemal Aydın, Mehmet Hakan Mamuş, teknisyen Hakan Sezgin ile öğrenciler Şeyma Mol ve Feride Çakmak yer aldı. Esere; SASKİ korega boru, Samsun Büyükşehir Belediyesi vinç ve tır taşıma, OMÜ metal iskelet, İlkadım Belediyesi ise kamyon, kaynak, montaj ve plastik atık malzeme desteği verdi.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.