enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
28°C
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
28°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C

“Ayçiçek yağına alternatif bulun”

“Ayçiçek yağına alternatif bulun”
Samsun Reklam Ajansı
15 Mart 2022 10:25
A+
A-

Rusya Ukrayna arasındaki savaşla ayyuka çıkan gıda krizi konusunda önemli bir açıklama geldi. Gıdada ithalata bağımlı olan ülkelerin risk altında olduğunu söyleyen FAO Genel Direktörü QU Dongyu, “Ayçiçek yağı yerine alternatifler düşünülmek zorunda” dedi.

Birgün Gazetesi’nin haberine göre, tahıl ve yağlı tohum üretiminde tedarik zincirinde aksamalar ve Rusya’nın ihracatına getirilen kısıtlamaların gıda temininde önemli etkilere yol açacağını belirten FAO Direktörü Dongyu, “Buğday arzının en az yüzde 30’u için Rusya ve Ukrayna’ya bağımlı 50 ülke var. Birçok Avrupa ve Orta Asya ülkesi de, gübre arzının yüzde 50’sinden fazlası için Rusya pazarına bağlı. Oradaki kıtlık gelecek yıla kadar uzayabilir. Mısır, Türkiye, Bangladeş ve İran, buğdaylarının yüzde 60’ından fazlasını Rusya ve Ukrayna’dan satın alıyor. Ayçiçek yağı ve diğer alternatif yağlar için ihracat beklentileri de belirsizliğini koruyor. Hindistan, Avrupa Birliği, Çin, İran ve Türkiye de dâhil olmak üzere büyük ayçiçek yağı ithalatçıları, hurma, soya ve kolza tohumu yağlarına yönelmek zorunda kalabilir” ifadelerini kullandı.

YAĞ KRİZİ YAŞANMIŞTI

Rusya’nın Azak Denizi Limanı’ndan yola çıkan 5 bin 753 ton ayçiçek yağı yüklü ikinci gemi de önceki akşam İstanbul Boğazı’na ulaştı. M/T Mubariz İbrahimov isimli yük gemisinin, 17 Mart’ta Mersin Limanı’nda olması planlanıyor. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin ‘Stoklarda en fazla mart sonu, nisan ortasına kadar yetecek yağ kaldı’ açıklamasının ardından krizi yaşanmıştı.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.