Küresel ısınma nedeniyle Kuzey Kutbu’ndaki eriyen donmuş toprakta 48 bin 500 yıllık bir virüs olduğu belirlendi. Bilim insanları potansiyel tehlikeleri tespit etmek adına bu virüsü yeniden canlandırdı.
Küresel ısınma nedeniyle artan sıcaklıklar Kuzey Kutbu’nda da yerin altında kalan donmuş toprak tabakasını eritmeye devam ederken bu durum binlerce yıl uykuda kaldıktan sonra hayvan ve insan sağlığını tehlikeye atabilecek virüsleri potansiyel olarak harekete geçiriyor. Bilim insanları potansiyel tehlikeyi daha yakından incelemek için 48 bin 500 yıllık bir virüsü canlandırdı.
Amipleri enfekte eden virüslerin bu kadar uzun süre sonra hala bulaşıcı olmasının potansiyel olarak daha büyük bir sorunun göstergesi olduğu dile getirilirken, bilim insanları insanların eski virüslerin hayata dönme olasılığını ciddi bir halk sağlığı tehdidi olarak algılamamasından korkuyor.
İnsanları enfekte edebilen virüs ve bakteri izleri, donmuş toprakta korunmuş olarak bulunuyor. 1997’de Alaska’nın Seward Yarımadası’ndaki bir köyde permafrosttan çıkarılan bir kadın vücudundan alınan akciğer örneği, 1918 salgınından sorumlu grip suşundan genomik materyal içeriyordu.
Bilim insanları bu virüslerin çok eski olması nedeniyle insan vücudunun bağışıklığı olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bağışıklık savunmamızın mikrobiyolojik çevre ile yakın temas halinde geliştirildiğini hatırlamalısınız. Permafrostta binlerce yıldır temas etmediğimiz bir virüs varsa, bağışıklık savunmamız yeterli olmayabilir. Duruma saygı duymak ve sadece reaktif değil, proaktif olmak doğrudur. Ve korkuyla savaşmanın yolu bilgi sahibi olmaktır.”