‘Deprem anında neler yapmalıyız? sorusunun cevabı Türkiye gibi deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olan ülkelerde hayati bir önem taşıyor.
Türkiye, deprem gerçeğiyle başa çıkan bir ülke olarak, deprem anında doğru davranışlarla hayat kurtarmanın yollarını keşfetmek önemlidir. Herkesin bildiği temel kuralların yanı sıra, az bilinen ancak hayati öneme sahip detayları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. İşte bu önemli bilgiler:
Panik Yapmayın: Deprem anında sakin kalmak önemlidir.
Sessizlik Hayat Kurtarabilir: Deprem anında sakin kalmak kadar, ses kontrolü de hayati önem taşır. Sessiz kalarak kurtarma ekiplerine sinyal verebilir ve kendinizi duyurabilirsiniz. Özellikle enkaz altındaysanız, yüksek sesle bağırmak yerine düşük tonlu bir ses kullanmak daha etkili olabilir. Öte yandan paniğe kapılarak sürekli bağırmak doğru anda sesinizi duyuramamanıza neden olabilir.
Özel İşaretler Belirleyin: Deprem anında iletişim kopabilir veya sesini duyurmak zorlaşabilir. Bu nedenle, ailenizle veya iş arkadaşlarınızla önceden belirlenmiş özel bir işaret dilini veya işaretlerini kullanmayı planlayın. Bu, kritik bilgileri paylaşmak için etkili bir yol olabilir.
Elektrik Anahtarını Kapatın: Deprem sırasında elektrik kesintileri sıkça yaşanır. Elektrik anahtarını kapatmak, olası yangın riskini azaltabilir ve elektrikle ilgili diğer tehlikeleri engelleyebilir. Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın vb. cihazları kapatın. Dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın.
Taşınabilir Su ve Gıda Depolayın: Acil durum çantanızda sadece ilaçlar ve temel ihtiyaç malzemeleri değil, aynı zamanda taşınabilir su ve dayanıklı gıdalar da bulundurun. Kurtarma sürecinde bu malzemeler hayati önem taşıyabilir.
Düşme Riski Yüksek Olan Yerlerden Uzak Durun: Deprem anında açık alanda olmak önemlidir, ancak düşebilecek nesnelerden de kaçınmalısınız. Ağaçlar, direkler veya binaların yanında bulunuyorsanız, güvenli bir konuma geçmek önemlidir. Enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın. Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olun. Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olun.
Balkona Çıkmayın: Balkona çıkmayın. Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın.
İletişim Planı Oluşturun: Deprem anında aile üyeleriyle iletişimi sürdürmek önemlidir. Herkesin nerede olduğunu ve güvende olduğunu bilmek, panikleme riskini azaltabilir. Aile bireyleri arasında acil durum iletişim planı oluşturun.
Mental Hazırlıklı Olun: Deprem anında sadece fiziksel değil, aynı zamanda mental olarak da hazır olmak önemlidir. Panikleme ve sakin kalma yeteneğinizi geliştirmek için zaman ayırın. Bilinçli bir şekilde, o anın stresiyle başa çıkabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz.
Hasarlı Binalara Girmeyin: Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin.
Türkiye’de deprem anında bilinmeyen detayları bilmek, hayat kurtarabilir. Bilinçli bir toplum olmak için bu önerilere kulak verin ve güvenliğinizi ön planda tutun.
Kaynak: AFAD