Merkez Bankası Eski başekonomisti Ali Hakan Kara, artan döviz kuruyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Döviz kuru yükselmeye devam ederken birçok ürüne de zam geldi. Ekonomist Ali Hakan Kara, döviz kuruyla ilgili kendisine sorulan sorulara yanıt verdi.
Kara Twitter hesabından döviz kuruna ilişkin şu analizlerde bulundu:
“Kur hareketine dair çok soru geldi. Yorumum: Türk varlıkları dolar cinsinden ucuzlatılıp bir eşikten sonra (seviye sormayın) faiz artışıyla sermaye girişi amaçlanacak gibi görünüyor. Pratikte bunu yapmak kolay değildir ama döviz işlem kısıtlamaları devam ederken mümkün olabilir.
Hocam neden artık televizyonlara çıkmıyorsunuz diye çok soru geliyor. Yanıtım net: Normalde enflasyonu iyi tahmin eden bir iktisatçının faizi de iyi tahmin etmesi gerekir değil mi? Hayır, pratikte hiç de öyle olmadı. Mesela faiz indiriminin başlangıç aşamalarını hiç iyi tahmin edemedim, ilk aylarda epey yanıldım. Ekonomi politikalarını tahmin etmek için iktisadi analizin yetmediği, hatta tam tersine düzgün iktisadi analize dayalı öngörülerin yanılttığı bir dönem yaşadık.
Buna rasyoneliteden sapma da diyebiliriz. Bu nedenle ekonomi politikalarında akla ve bilime dayalı bir yaklaşımın hakim olduğuna kanaat getirene kadar televizyonlara çıkmamaya karar verdim.
Dikkat ederseniz son bir yıldır para politikası kararlarını yorumlamayı da bıraktım. Yeni dönemde uygulanacak politikaların kısa süre içinde beni bu kararımdan döndürmesini diliyorum. İnanın bunu herkesten çok temenni ediyorum.
Yılın ikinci yarısında muhtemelen stagflasyon (düşük büyüme ve yüksek enflasyon) yaşanacak. Temel soru bunun faturasının kime kesileceği. Hesabı yemeği yiyenler değil son dakikada masaya eklenenler ödeyecek gibi görünüyor.
Normalde bizde TL değer kaybettiğinde CDS (risk) artar. Fakat son dönemde tam tersi oluyor Çünkü rasyonele dönüş umudu ödemeler dengesi riskini azaltıyor. Sadece bu bile içinden çıktığımız dönemin ne kadar tuhaf olduğunu gösteriyor.
Kuru bir kez saldınız mı kontrolden çıkar şeklinde yorumlara rastlıyorum. Bu yorum sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ekonomide geçerlidir. Dün de belirttiğim gibi mevcut sistemde kuru salıp belirli eşiğe vurunca kontrol etmek mümkün görünüyor. En azından kısa vadede…”