enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Çok Bulutlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C

Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı durumunda olası senaryolar: YSK’dan açıklama

Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı durumunda olası senaryolar: YSK’dan açıklama
Samsun Reklam Ajansı
17 Aralık 2022 14:22
A+
A-

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muharrem Akkaya, hakkında 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilen Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı durumundaki ihtimalleri değerlendirdi.

Habertürk yazarı Kübra Par, cezanın kesinleşmesi durumunda siyasi yasaklı hale gelecek olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun olası cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili ihtimalleri YSK Başkanı Muharrem Akkaya’ya sordu.

Akkaya, cumhurbaşkanı seçilen kişinin, seçimin ardından hakkında “siyasi yasak” kararı çıktığında kazansa dahi mazbata verilemeyeceğini kaydetti.

Par, “Bir cumhurbaşkanı adayı, seçim takvimi açıklandıktan ve adaylığı YSK tarafından resmen kabul edildikten sonra siyasi yasaklı hale gelirse adaylığı düşer mi? Öyle bir durumda onu aday gösteren parti veya partiler yerine farklı bir ismi aday gösterebilir mi?” sorusunu Akkaya’ya yöneltti.

KAZANSA BİLE MAZBATASI VERİLMEZ

Akkaya şu cevabı verdi:

“Yaşanacak süreçlere bağlı. Adaylık süreci kesinleşmeden cezası kesinleşirse yerine başka bir aday gösterebilirler. Fakat kesinleştikten sonra listeye dokunmamız mümkün değil. Seçime girer ama kazansa bile mazbatası verilmez.

Adayken ceza alırsa adaylığı düşmez. İsterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez. Böyle bir durumda en çok oy alan ikinci kişiye mazbata verilir. Bunun yaşanmış örnekleri de var. Mesela en son Ceylanpınar Belediye Başkanı 2019’da seçilmişti ama seçildikten sonra hakkında yargı kararı olduğu için mazbatasını iptal ettik. Muhtarlık seçimlerinde de bu sıklıkla yaşanabiliyor”

Par daha sonra, “Diyelim sadece iki cumhurbaşkanı adayı yarışıyor. Biriyle ilgili siyasi yasak kararı çıkarsa ve o kişi yarıştan çekildiğini açıklarsa kalan aday tek başına yarışabilir mi?” sorusunu yöneltti.

Akkaya, “Evet, o durumda tek adayla referandum şeklinde yapıyoruz. Tek aday da olsa yine en az yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. Kanunda özellikle ikinci tur için bu açıkça yazılmış, ‘Tek aday kalırsa referandum şeklinde yapılır’ diye… İlk turda yaşanırsa da durum aynı. 50+1 oranı yakalanamazsa kimse seçilemez ve yeni bir süreç başlar” dedi.

MAHKEME KARARI SEÇİM SONRASI KESİNLEŞİRSE NE OLUR?

Akkaya, “Öncelikle o durumda olay bizden yani YSK’dan çıkmış oluyor. Karar mercii TBMM’dir. Fakat Cumhurbaşkanlığı dokunulmazlığı ve sorumsuzluğu olduğu için etkilenmez, dönem sonuna bırakılır. Milletvekillerinin de çok başına geliyor biliyorsunuz. Anayasa’daki istisnai hükümler dışında milletvekilliği düşmüyor” şeklinde yanıt verdi.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.