Bir çok insanın görmediği ve bilmediği Guguk Kuşu göçmen ve paraziter kuşlardandır. İsmini bilenler ise onu çoğunlukla evlerinde ki salon duvarlarını süsleyen ve saat başı bulunduğu yerden çıkarak ‘guguk guguk’ diye öttükten sonra yeniden yerine çekildiğinden bilir.
Guguk Kuşu kendi yuvasını yapmaz, kuluçkaya da yatmaz, peki ne yapar?
Üreme zamanı gelince, çevresindeki yuvaları gözetleyerek, yuva sahiplerinin olmadığı bir zamanda beğendiği yuvalara yumurtasını bırakır ve asıl yumurtalardan birkaç tanesini ya yuvadan atar ya da yer ve diğer yumurtalarını bırakacağı güvenli yerleri gözler.
Kuluçkaya yatmayan bu kuş , yuvaya bıraktığı yumurtasını yuvanın asıl sahibi kendi yumurtasından ayırt edemez. Çünkü Guguk Kuşu’nun yumurtası asıl yuva sahibinin yumurtasından ayırt etmek çok zordur. Guguk Kuşu hangi yuvaya yumurta bırakacaksa yumurta taklitçiliği yaparak o yuvanın yumurtalarının renk ve desenlerine benzeyen yumurta bırakır. Kuluçka asalağı da denen bu kuşlar böylelikle yavrularının bakımını üvey anne ve babaya yaptırırlar.
Zamanla olgunlaşan yumurtalardan daima ilk olarak Guguk Kuşunun yumurtası çıkar ve daha gözleri açılmadan asıl yumurtaları yuvadan atar.
Neslini bu şekilde devam ettiren Guguk Kuşu asıl yuvanın yavrularını yok eder. Aşırı çığırtkanlığı ile bilinen bu kuş bitmek, tükenmek bilmeyen çığlıkları ile yakın çevresinde ki ana kuşların yavruları için sağladığı yemleri de sadece sussun diye Guguk Kuşu’na verirler.
Ne yazık ki üvey ana kuş yavrunun kendisinden daha büyük oluncaya dek yumurtadan çıkan Guguk Kuşu’nu besler. Bunu neden mi yazdık, araştırmalarda 2053 yılında içimizdeki mültecilerin nüfus olarak 35 milyona ulaşacağını bildiğimizden yazdık.
Bir söz; “Denizin dibinde inciler ve taşlar birlikte bulunur. İncileri taşlardan ayırtmak sana kalmış’”