enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Hafif Yağmurlu
28°C

Hekimim ama sağlıkçı değilim!

Hekimim ama sağlıkçı değilim!
Samsun Reklam Ajansı
24 Aralık 2021 10:48 | Son Güncellenme: 24 Aralık 2021 10:54
A+
A-

Veteriner hekimim ama NEDENSE sağlıkçı saymıyor devlet beni…

Ulusal ve uluslararası alanda veteriner hekimliğin uğraşı alanları 3 ana başlık altında özetlenmektedir. Bunlar; Hayvan sağlığı, halk sağlığı ve hayvan refahıdır.

İşte yukarıda belirttiğim başlıklardan halk sağlığı bölümünde Veteriner Hekim ne yapar onu anlatmaya çalışayım ilk olarak.

Örneğin ülkemizde Covid 19 virüsünü ilk izole edenler VETERİNER HEKİMLER olmuştur…

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunda yer alan  Prof. Dr. Aykut ÖZDARENDELİ ve Prof. Dr. Aykut ÖZKUL Hocalarıma saygılarımı sunmayı bir borç bilirim bu vesileyle.

Gıda tüketimimizin %70’i  hayvansal kaynaklı besinlerden  oluşmaktadır. Çiflikten soframıza kadar gelen tüm hayvansal  ürünlerin kontrolünde veteriner hekimler görev almaktadır.

Hayvanlardan insanlara geçebilecek “zoonoz” dediğimiz hastalıklarla biz Veteriner Hekimler mücadele ediyoruz. Dolayısıyla toplum sağlığını koruyoruz.

Ancak; Tek Tıp Tek Sağlık Konsepti (One Medicine One Health) bütün dünyada kabul edilirken nedense ülkemizde kabul edilmiyor.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Dünya Sağlığı Örgüt (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Sistem Grip Koordinasyonu ve Dünya Bankası, 2008 yılında “Tek Bir Dünyaya Katkıda Bulunmak, Tek Sağlık – Hayvan – İnsan – Ekosistemler Ara yüzünde Bulaşıcı Hastalıkların Risklerini Azaltmak için Stratejik Bir Çerçeve” başlıklı bir çerçeve geliştirerek tavsiyelerini yenilemişlerdir.

Avrupa Birliğinin AB 2005/36/EG numaralı yönetmeliği ile sağlık grubuna dahil mesleklerinin statüleri AB üye ülkelerinde yasal zemine bağlanmaktadır. Bu yönetmelikte de veteriner hekimler sağlık personeli olarak yer almaktadır.

2007 yılında  “Sağlıkta İnsan Kaynakları ve Politika Oluşturma Çalıştayı” düzenlenmiş, çalıştay sonuçları bir rapor halinde yayınlanmıştır.

Rapor incelendiğinde veteriner hekimlerin artık sağlık personeli olmadıkları anlaşılmaktadır. Sağlık konusunda yetkin birçok ulusal ve uluslararası kuruluş tarafında hazırlanan raporda mesleğimiz yer almamıştır. 

Raporda veteriner hekimlik mesleği ve eğitimi sağlıkla ilişkilendirilmemiştir. Türkiye’de sağlık iş gücü yetiştiren eğitim kurumları sıralanırken, Veteriner Fakülteleri bu alana dahil edilmemektedir.

Sağlık Bakanlığı 14 Aralık 2012 tarih ve 28497 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ‘Sağlık Meslekleri Kurulu Yönetmeliği’, 22.05.2014 tarih ve 29007 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş Ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte’ Veteriner hekimler sağlık meslek mensubu olmaktan çıkarılmıştır.

Ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği Sağlık Meslekleri Kurulunda yer almamıştır. Tabi durum böyle iken çözüm nedir diye sorarsak kendimize çözüm örgütlü mücadeledir cevabını verebiliriz tereddütsüzce.

Yani hedefimiz meslek odalarımızın öncülüğünde TVHB (Türk Veteriner Hekimleri Birliği) ile beraber yasal haklarımızı savunmak olmalıdır.

Meslek camiamıza bütün toplumumuza  saygı ve hürmetlerimle.

Tuncer ONUR

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.