Kredi kartı ve kredilerde risk ağırlığının artırılmasıyla bankacılık kaynakları ihtiyaç ve taşıtta faizin yüzde 60-70 seviyesine yükselebileceğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) hızla artması beklenen enflasyonu kontrol edebilmek gerekçesiyle yeni kararlar almaya devam ediyor.
ekonomim.com’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, uzmanlar şu anda yüzde 40-50 seviyelerine gelen ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerinin risk ağırlığının artmasının ardından yüzde 60-70 seviyelerine çıkabileceğine işaret ederek ekonomi yönetiminin politika faizini çok artırmadan parasal sıkılaştırma adımlarını atmaya devam ettiğini vurguladı.
BDDK kararına göre bu işlemlerde standart yaklaşımın kullanılması durumunda risk ağırlıkları yüzde 150 olarak uygulanacak. Son olarak 2021 yılında risk ağırlıkları kredi kartlarında 1-6 ay vadede yüzde 100, 6 aydan uzun vadede yüzde 150, ihtiyaç kredilerinde 1-12 ay vadede yüzde 100, 12 aydan uzun vadelerde yüzde 150’ye yükseltilmişti. Taşıt kredilerinde ise risk ağırlığı yüzde 75 seviyesinde bulunuyordu.
Merkez Bankası’nın son verilerine göre ortalamada ihtiyaç kredi faizleri yıllık yüzde 47,9, taşıt kredi faizleri ise yüzde 40,3 seviyesinde bulunuyor. Ancak bu oranlardan daha yüksek yıllık faizler de bulunuyor. Bankacılık kaynaklarının yaptığı hesaplamalara göre risk ağırlıklarının artırılmasının ardından ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerinin yüzde 60-70 seviyelerine yükselmesi beklentisi ağır basıyor.