enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C

Kavak’ta doğa katliamı

Kavak’ta doğa katliamı
Samsun Reklam Ajansı
13 Haziran 2024 13:35 | Son Güncellenme: 13 Haziran 2024 13:36
A+
A-

Kavak Köseli Mahallesi’nde vatandaşlar çimento fabrikası ve taş ocağı yapılacak olması nedeniyle ağaç kesimine ve içme sularının kirlenmesine tepki gösterdi.

Kavak ilçesi Köseli Mahallesi’nde vatandaşlar çimento fabrikasında kullanılmak üzere ormanlık alandaki ağaçların kesilmesine tepki gösterdi. Vatandaşlar çimento fabrikası nedeniyle içme sularının da kullanılamaz hale geleceğini söyledi. CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Samsun Çevre Platformu sözcüsü Adnan Korkmaz, Samsun Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu vatandaşlara destek verdi.

BU KÖY, AKP’NİN RANTA DAYALI ZENGİNLEŞME ÇABALARININ HEDEFİ OLDU

Çan, çevre tahribatı yaşanan bölgelerde yaptıkları incelemelerin ardından şunlar söyledi:

“Bu köy 20 yıldır, AKP’nin ranta dayalı zenginleşme çabalarının hedefi oldu. 20 yıl önce taş ocağıyla başlayan hikaye, çimento fabrikası kurulmasıyla başka bir boyuta taşındı ve son olarak yeni bir taş ocağı kurulması için süreç başlatıldı. Verimli tarım arazileri ve su kaynakları büyük bir tehdit altında. Az önce, yemek yapmak için içme suyu için köy çeşmesinden su alan kadınları gördük. Buradaki bütün kalabalık da birer ikişer yudum, bu köyün yüzyıllardan beri akan, doğal kaynak suyundan suyunu içtik ama bu taş ocağı devam ettiği sürece, bu çimento fabrikası kontrolsüz bir şekilde çalışmaya devam ettiği sürece, filtresiz bir şekilde işletilmeye devam ettiği sürece ve yeni taş ocakları açılmaya devam ettiği sürece, o su maalesef kaynağını kaybedecek ve yüzeye çıkmak için başka yerler arayacak.

İşte bu nedenle, ormanlarımızı yok eden, su kaynaklarımızı kurutan, verimli tarım arazilerimizi ve evleri tozun-toprağın içinde bırakan çimento fabrikası, taş ocakları ve konkasör tesisine karşı mücadele eden hemşehrilerimizin, sağlıklı bir çevrede ve huzur içinde yaşama hakkını tüm gücümüzle savunacağız.”

HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ

Samsun Çevre Platformu sözcüsü Adnan Korkmaz ise mahalledeki incelemeleri sırasında arıcılıkla uğraşan bir köylünün kendisine verdiği bilgileri şu sözlerle aktardı:

“Çimento fabrikası yapılana kadar bir petekten 30 kilo bal alırken, şu anda petekten ancak 1 kilo bal alabiliyormuş. Çimento fabrikası ve taş ocaklarının yaydığı toz ve partiküller çiçeğin üzerini bağlıyor. Yani artık arılar bile beslenemiyor. Doğaya verdiği zararı buradan bile anlayabiliyoruz. Bu nedenle bizim bu taş ocağı mücadelesini tabi ki birlikte yürüteceğiz ama daha sonradan bu çimento fabrikası ile ilgili hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.”

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu ise şunları kaydetti:

“Doğal miras vasfı taşıyan bu alanları, bu tür kirli yatırımlarla ortadan kaldırılması düşüncesi kabul edilebilir bir düşünce değil. Buradaki bu mücadeleye ellimizden gelen katkıyı vermeye çalışacağız. Bu alanları savunmaya çalışan, köylümüzün ve yurttaşımızın yanında olmaya çalışacağız.”

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.