Aşılama, enfeksiyöz hastalıkların önlenmesindeki en güvenli yollardan birisi olup, küçük hayvan hekimliğinde uygulanan en yaygın prosedürlerdendir.
Aşıların uygulama sonrasında ortaya çıkabilecek bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkilerin en çok dikkat çekenleri, aşıların immun ilişkili hastalıkları tetikleyen faktörlerden birisi olması ve uygulama sonrası şekillenen aşı ilişkili sarkomalardır.
Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (WSAVA), Aşı Rehberi’nde (VGG) aşılar;
Core (Mutlaka yapılması gereken aşılar) Mevcut bilimsel ortak görüş, global yayılımı olan ciddi, hayati tehlike oluşturan hastalıklardan korumak için core aşıların tüm hayvanlara uygulanması gerektiği yönündedir.
Noncore (Yaşanılan ya da seyahat edilen bölgeye göre uygulanan aşılar) Noncore aşılar bölgeler temelinde değişebilir. WSAVA tarafından hazırlanan rehberde noncore grupta yer alan bazı aşıların bölgesel farklılıklar, enfeksiyöz hastalıkların prevalansı ve serbest gezen köpek ve kedi popülasyonu dikkate alınarak, bazı ülke ya da bölgelerde core aşılar grubuna dahil edilmesi söz konusudur.
Önerilmeyen aşılar
WSAVA tarafından hazırlanan rehberde kullanımlarını gerekçelendirecek yeterli bilimsel kanıtın bulunmadığı durumlarda bazı aşılar, önerilmeyen aşılar olarak sınıflandırılmaktadır.
Yavru kedi ve köpeklerde ilk aşılamalar ortalama 6-8 haftalıkken uygulanmaya başlanabilir. Yapılan aşılar yılda bir kez olmak kaydıyla tekrarlanmalıdır. Aşıların vücutta oluşturduğu antikor seviyelerini belirlemek amacıyla bazı serolojik testler bulunmaktadır. Aşının koruyuculuğunun olup olmadığı öğrenilmek isteniyorsa veya yapılacak olan aşının gerekliliği söz konusu ise bu testlere başvurmakta fayda var demektir.( CDV,CPV,CAV,FPV açısından değerlendirme söz konusudur.