enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
8°C

Kedilerde Hipertrofik kardiyomiyopati

Kedilerde Hipertrofik kardiyomiyopati
25 Ağustos 2023 15:35
A+
A-

Samsun’da hizmet veren Akademi Hayvan Hastanesi’nin veteriner hekimleri Ayberk Subaşı, Seyyid Ahmet Köşker ve Ecem Dilara Aygün kedilerde sıkça rastlanan kalp rahatsızlıklarından biri olan HCM hakkında 7/24 Gündem Dergi’ye önemli açıklamalarda bulundu.

HİPERTROFİK KARDİYOMİYOPATİ NEDİR?

Hipertrofik kardiyomiyopati (HCM), kedilerde en sık rastlanan kalp hastalıklarından biridir. Bu durum, kedilerde kalp kasının anormal bir şekilde kalınlaşmasıyla karakterizedir. HCM, kalp kasındaki kalınlaşma ve sertleşme nedeniyle kalbin normalden daha küçük odacıklara sahip olmasına ve dolayısıyla etkin bir şekilde kan pompalamasına engel olur.

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati genetik bir hastalıktır ve bazı ırklarda daha sık görülme eğilimindedir, özellikle Maine Coon, Ragdoll, Sphynx, ve British Shorthair gibi ırklar arasında yaygındır.

Ancak, genellikle herhangi bir ırka özgü değildir ve tüm kedilerde görülebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipertrofik kardiyomiyopatinin belirtileri, nefes darlığı, yorgunluk, öksürük, kilo kaybı, hızlı ve düzensiz nabız, bacaklarda sıvı birikimi gibi kalp yetmezliği ile ilişkilidir. Bazı kedilerde ise hastalık sessiz ve belirti vermeden ilerleyebilir. Bu nedenle, düzenli veteriner kontrolleri ve kalp muayeneleri önemlidir.

TANI METODLARI NELERDİR?

HCM tanısı veteriner hekim tarafından fiziksel muayene, ultrasonografi (ekokardiyografi), radyografi ve diğer tıbbi (kan analizleri vs.) testlerle konulur. Tedavi, semptomların şiddetine ve kedinin durumuna bağlı olarak değişebilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati, kronik bir hastalıktır ve tedavi genellikle semptomların hafifletilmesine yöneliktir. Erken tanı ve uygun tedavi ile kalp fonksiyonunun korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanır. İlaçlar, kan sulandırıcılar ve diüretikler (sıvı atıcılar) semptomları yönetmeye yardımcı olabilir. Nadir durumlarda, cerrahi seçenekler düşünülebilir.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.