enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Çok Bulutlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C

Kılcal variste ileri teknoloji: Silgi Lazer

Kılcal variste ileri teknoloji: Silgi Lazer
Samsun Reklam Ajansı
23 Şubat 2024 11:15 | Son Güncellenme: 23 Şubat 2024 14:42
A+
A-

Radyoloji Uzmanı Dr. Tuba Bayrak Uluışık, 7/24 Gündem Dergi’nin 7. sayısına konuk oldu. Dr. Tuba Bayrak Uluışık, detaylı ultrason ve kılcal varis tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Kısaca kendinizi ve mesleki kariyerinizdeki süreçleri anlatır mısınız?

Samsunluyum. İlk-orta ve lise eğitimimi burada tamamladıktan sonra üniversite sınavında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleştim. Tıp Fakültesi 4. sınıftan itibaren Radyoloji uzmanı olmaya karar verdim ve tıpta uzmanlık sınavında (TUS ) tüm tercihlerimi Radyoloji alanında yaptım. Girdiğim ilk TUS’ta Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Bölümü’nü kazandım.

Ordu ve Şanlıurfa’da mecburi hizmetimi tamamladıktan sonra Samsun’a geri döndüm.

2013-2021 yılları arasında 8 yıl boyunca Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde çalıştım. Burada 11-14 haftalar ve 20-24 haftalar arasında yapılan 1. ve 2. düzey detaylı gebelik ultrason taramaları, radyoloji doktorları tarafından yapıldığından her gün çoğunluğu gebe, kadın ve çocuklardan oluşan çok sayıda hastaya çoğunluğu Detaylı (Ayrıntılı) Gebelik Ultrasonu olmak üzere pek çok ultrason tetkiki yaptım.

Bu süreçte özellikle gebe ve çocuklara yönelik ultrasonografik ve doppler incelemelerde belirgin tecrübe sahibi oldum. Beni bugün sahip olduğum konuma getiren en son ve en önemli basamaklardan biriydi Kadın Doğum Hastanesi…

Ancak devlet hastanelerindeki yoğunluk ve sık aralıklı randevu sistemi dolayısıyla hastalarıma gereken muayene süresini ayıramıyordum. Bu yüzden 2022 itibariyle muayenehane açmaya karar verdim ve Özel Ultrasonografi Muayenehanesi’ni kurdum.

Ultrasonografi muayenehanenizde hangi hizmetleri sunmaktasınız?

Kadın, erkek fark etmeksizin her yaş grubundan tüm yetişkinler, çocuk, bebek ve gebeler olmak üzere tüm hasta gruplarının hastalıklarına yönelik ultrasonografi ve Renkli Doppler Ultrasonografi incelemelerini rahat, sakin, huzurlu ve steril bir ortamda özenle ve severek yapmaktayım.

Ayrıca biyopsi işlemleri ve varis problemi olan hastalarımız için Exotherme Vasküler Silgi Lazer cihazımız ile kılcal varis tedavisi yapmaktayız.

Hangi biyopsileri yapıyorsunuz burada?

Başta tiroid ve meme olmak üzere lenf nodu ve yüzeysel doku kitle biyopsilerini yapıp, ortalama 5 iş günü içerisinde patoloji sonuçlarını hastalarımıza teslim ediyoruz.

Ultrason tetkiki zararlı mıdır, radyasyon içerir mi ve ne sıklıkta yapılabilir?

Ultrasonografi, ultrason adı verilen yüksek frekanslı ses dalgaları yardımıyla vücudun görüntülenmesi işlemidir. Özellikle gebelik takiplerinde, bebek ve çocuk hastalarda tanısal amaçlı ilk tercih edilen görüntüleme işlemi  ultrasonografidir.

Çünkü ultrasonografi, radyasyon olarak bilinen X ışını içermemesi nedeniyle zararsız, güvenilir ve kolay ulaşılabilir bir yöntem olup istenilen sıklık ve tekrarda yapılabilmektedir.

Ultrason ile hangi bölge ve organlar görüntülenebilir?

• Karın içerisindeki tüm organlar (Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, dalak, böbrekler, pankreas, barsaklar, pelvik organlar dediğimiz kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde prostat bezi, karın içi organları besleyen damarlar ve lenf bezleri)

• Boyun bölgesi (tiroid bezi, tükürük bezleri, boyun lenf bezleri, boyun damarları)

• Her yaş grubu ve cinsiyette meme dokusu

• Yenidoğan bebeklerde kalça ultrasonu ile kalça çıkığı ve bıngıldaktan yapılan Transfontanel Ultrason ile beyin-beyincik gibi kafa içi yapıları

• Skrotal USG ile testisler

• Renkli Doppler Ultrason ile boyun, kollar, bacaklar ve gövdedeki yani vücuttaki hemen hemen tüm damarlar (erişkin yaşta kafa içi damarlar hariç) değerlendirilebilir.

• Ayrıca anne karnındaki bebeğin gelişimi, bebeğin eşi ve içinde bulunduğu suyunun miktarı, gebelik kesesi, rahim duvarları, rahim ağzı, bebeği besleyen damarlar, bebeğin kendi damarları, rahim damarları da gebelik dönemi ultrason incelemelerinde değerlendirilen yapılardır.

Ayrıntılı gebelik ultrasonu nedir, ne zaman yapılır ve diğer ultrasonlardan farkı nedir?

Ayrıntılı ultrason ilk olarak gebeliğin 11- 14 haftaları arasında ‘Birinci Trimester Anomali’ ve ‘Down Sendromu Taraması’ olarak, 20-24 haftalar arasında ise ‘Ayrıntılı Ultrason’, ‘Detaylı Ultrason‘ veya ‘İkinci Düzey Ultrason’ adıyla bilinmekte ve İkinci Trimester Anomali Taraması olarak yapılmaktadır.

İkinci trimesterda yapılan taramada, bebeğin haftasına göre gelişimi, beyni, yüzü, göğüs boşluğu, kalbi, karın içi organları, genital organları, elleri, kolları, ayakları, bacakları, omurgası, bebeği besleyen damarları, plasentası, bebeğin içinde bulunduğu sıvı ve rahim duvarı, rahim ağzı detaylı olarak incelenmekte, anormallik olup olmadığı araştırılmaktadır.

2 boyutlu ultrason dediğimiz renksiz görüntüler üzerinden ayrıntılı değerlendirme yapıldıktan sonra 4 boyutlu incelemeye geçilir. 4 boyutlu ultrason ile uygun pozisyon varlığında bebeğin dış görünüşü, yüzü, el ve ayakları ten rengine benzer renkte görüntülenir ve o anki hareketleri ile birlikte kaydedilerek hastaya verilir.

Üst düzey teknolojiye sahip ultrason cihazlarının kullanılması tetkik kalitesini direk etkilediğinden oldukça önemlidir.

Meme Ultrasonu ve Mamografi hangi yaştan itibaren ve ne sıklıkta yapılmalıdır?

Meme kanseri, Türkiye’de ve dünyada en sık görülen ve en çok ölümle sonuçlanan kadın kanseri olması nedeni ile tarama yapılması en önemli kanser türüdür. Meme kanseri taramasının amacı, kanseri küçükken ve henüz klinik bulgu vermemişken yakalamak ve bu sayede meme kanserine bağlı ölümlerde azalma sağlamaktır.

20 yaşından itibaren aylık düzenli meme muayenesi yapmak, 20-40 yaş arası ultrason kontrolü, 40 yaştan itibaren yıllık mamografi  ve ultrason kontrolü ve meme kanseri riskiniz yüksekse 2 yılda bir meme MR veya kontrastlı mamografi ile tarama yapılması gerekir.

Rutin taramanın dışında meme başından kanlı akıntı, memede renk değişikliği, ele gelen sertlik, kızarıklık, yanma, yara oluşumu, damarlanma, şekil değişikliği, portakal kabuğu görünümü ve meme başında çökme gibi saptanan durumlarda hiç beklemeden doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin…

Tiroid Ultrasonu neden önemlidir?

Çoğunlukla mevsim geçişlerine, dengesiz ya da yetersiz beslenmeye, strese bağlanan rutinin dışındaki şikayetlerin altında yatan sebep tiroid hastalığı olabilir. Tiroid bezinin de en önemli hatta tek radyolojik görüntüleme yöntemi ultrason olduğundan Tiroid Ultrasonu oldukça önemlidir. Tiroidde saptanan nodüllerin iyi veya kötü huylu olup olmadığının ve biyopsi gerekliliğinin değerlendirilmesi Radyoloji hekimlerince yapıldığı takdirde gereksiz biyopsilerin önüne geçilecektir. Sağlıklı bireylerde en az yılda 1 kez ultrason kontrolü öneriyoruz.

Kılcal varis tedavisinde en son ve ileri teknoloji Exotherme Vasküler Silgi Lazer cihazından bahseder misiniz?

FDA tarafından onaylı, Fransa’da geliştirilip tüm dünyaya sunulan Exotherme Vasküler Silgi Lazer cihazı özel kamera sistemi ve soğutmalı tedavi başlığı ile uyuşturma gerektirmeden, ağrısız, acısız, iğnesiz, cilt hasarı olmaksızın tedavi imkanı sunar. Cihazın başlığına entegre edilmiş soğutucu ünite, uygulama alanını 4-5 dereceye kadar soğuttuğundan derideki yanıkları engellemekte ve acıyı en aza indirmekte, ayrıca yaz aylarında da güvenle kullanılabilmektedir.

Özel kamera sistemi sayesinde 1 mm’lik damarı 10 mm kalınlığında yani 10 kat büyütülmüş olarak göstermekte, bu sayede gözle görünmeyecek kadar ince kılcallar da görülerek müdahale edilebilmektedir. Özel kamera sistemi sayesinde damarın nasıl yok olup silindiğini hasta kendisi de görebildiğinden adına SİLGİ LAZER denilmiştir. Tekrarlayan ve düzenli seanslarla başarı oranı yüksektir. İşlem sonrası bandaj veya varis çorabı kullanımı gerektirmez. Günlük aktiviteye dönüş hemen mümkündür.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.