Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde nadir türlerin görüntülendiği dönem başladı.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 13 Nisan 2016’da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası RAMSAR Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan deltada irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar bulunuyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri’ n deki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olan Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz’i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşıyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve toplam 56 bin hektarlık alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarının da en önemli durak noktası konumunda. Kızılırmak Deltası 362 kuş türü, 554 bitki, 35 balık, 42 memeli, 260 omurgasız, 13 sürüngen ve 12 amfibi türü için yaşam alanı sağlıyor.
Deltanın çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, geçici listede yer alan bölgenin UNESCO Dünya Mirası asıl Listesi’nde yer alabilmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak hassasiyetle çalıştıklarını vurguladı.