enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Çok Bulutlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C

Kredi kartı sahiplerine kötü haber

Kredi kartı sahiplerine kötü haber
Samsun Reklam Ajansı
18 Haziran 2024 09:45
A+
A-

Son dönemde hızla artan kredi kartı kullanımının ardından, BDDK’nın talimatıyla bankalar kredi kartı limitlerinde sınırlamaya hazırlanıyor.

Türkiye’de son dönemde yaşanan yüksek enflasyon ve artan faiz oranları, bankaların kredi kartı limitlerini peş peşe artırmasına yol açtı. Ancak bu durum, birçok kullanıcının aylık gelirinin çok üzerinde limitlere sahip olmalarına neden oldu.

Konuyla ilgili gazeteci Fatih Altaylı önemli bir kulis bilgisi paylaştı. Altaylı’ya göre, bayram sonrası uygulanacak düzenlemeyle birlikte tüm kredi kartı limitleri belirli bir seviyeye düşürülecek.

BDDK’nın bankalara ilettiği talimata göre, yeni düzenleme kapsamında müşterilerin aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasında limit belirlenecek. Kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı olacakken, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaşları ve yan gelirleri toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilebilecek.

Altaylı özetle, “Son yıllarda yapılan artışlarla birlikte kredi kartı limitleri birçok müşterinin aylık gelirinin 10, 15 ve 20 katı oranına kadar çıkmış durumda. Bu durum, bilinçsiz kullanım halinde milyonlarca kart sahibinin borç batağına saplanabilme tehlikesini ortaya çıkarırken, aynı zamanda son yıllarda artış gösteren kredi kartı hırsızları için de cezbedici bir tabloya neden oluyor” dedi.

Bu durumun önüne geçmek için bankalara talimat yollayan BDDK’nın, kredi kartı limitlerinin müşterilerin aylık gelirinin 4 ila 8 katına sabitlenmesini talep ettiğini kaydeden Altaylı, “Mevcut kredi kartını 1 yıldan az süredir kullanan müşteriler için maksimum limit olarak aylık gelirin 4 katı planlanırken, daha eski tarihli kart sahibi olan ve borçlarını düzenli şekilde ödeyen müşterilere ise maaş ve yan gelir toplamlarının 8 katı oranında limit tahsis edilebilecek” diye konuştu.

Uzmanlar, bu düzenlemenin, bilinçsiz borçlanma ve kart hırsızlığı gibi riskleri azaltmayı hedeflediğini,  bankaların bu yeni düzenlemeye nasıl yanıt vereceği ve müşterilerin nasıl etkileneceğinin ise ilerleyen günlerde netlik kazanacağını belirttiler.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.