Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, “Türkiye son 22 yılın en kurak ocak ve şubat ayını yaşadı” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.
Demir, Türkiye’nin son 22 yılın en kurak Ocak ve Şubat ayını yaşadığını belirterek, “Sonbahar kurak geçti, kış aylarında da beklenen yağışlar gelmeyince barajlardaki su seviyesi kritik seviyelere düştü. Kuraklık nedeniyle pek çok baraj ve gölde olduğu gibi İstanbul barajlarındaki doluluk oranı da yüzde 35’e geriledi. Yağış oranlarındaki düşüş endişe verici seviyeye ulaştı. En fazla düşüş yaşanan bölge ise; Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Bölgedeki yağış oranı geçtiğimiz yıl ocak ayına göre yüzde 74 azaldı. Konu ile ilgili çalışma yapan uzmanlar 31 kentte ‘olağanüstü kuraklık’ yaşandığını söylüyorlar.
Bazı bölgelerde kuraklığın çok ciddi seviyelere ulaşmasının en büyük nedenleri açıklayan Demir, “Kuraklığın en önemli sebeplerinin: yüksek sıcaklıkların nem dengesini etkilemesi
ve atmosferdeki hidrolojik çevrimi bozması, buna bağlı olarak yağış rejiminin değişmesi ve beklenen zamanlarda yeterli yağışın düşmemesi, doğal yaşamın tahrip edilmesi, yeşilin yok edilmesi, ormanların kesilmesi, yeraltı sularının kirletilmesi, kaynakların bilinçsiz ve kontrolsüz kullanım sonucunda kurutulması, atık suların geri dönüşümünün sağlanamaması, sanayi atıklarının çevreyi kirletmesi, buharlaşmayı sağlayarak hidrolojik döngü içerisinde yağmur toplayan bitki örtüsünün tahrip edilmesi, insanların doğa ve çevreye verdiği zarar ile küresel ısınma sürecinin hızlanması sayılabilir. Bütün bunlara bağlı olarak su kaynaklarının çevrim içerisindeki fonksiyonunun etkilenmesi ve aşırı su kullanımı ve suyun kirletilmesi sonucunda
yaşanan olaylar bu sürecin ana etkenlerindendir. Bunların dışında aşırı su kullanımı ve suyun kirletilmesi sonucunda yaşanan olaylar bu sürecin ana etkenleridir” ifadelerini kullandı.