enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
28°C

Mahir Dinç: “İnternetten aydınlatma ürünü almak riskli”

Mahir Dinç: “İnternetten aydınlatma ürünü almak riskli”
Samsun Reklam Ajansı
8 Aralık 2023 17:32 | Son Güncellenme: 8 Aralık 2023 17:33
A+
A-

Samsun’da hizmet veren Dinç Aydınlatma’nın sahibi Mahir Dinç, 7/24 Gündem Dergi’nin 6. sayısına konuk oldu. Dinç, 7/24 Gündem Genel Yayın Yönetmeni Nevin Aydoğan’a aydınlatma sektörü hakkında bilgi verdi.

Dinç Aydınlatma sahibi Mahir Dinç ile firması ve sektör üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

1976 Ankara doğumluyum. Ankara Gazi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. 2010 senesinde Samsun’a geldim. 13 yıldır da Samsun’dayım. Pek çok farklı kurumda işletme müdürlüğü yaptım. Yaklaşık 5 yıl önce bir dost aracılığı ile bu sektöre girdim. İlk aksesuar mağazamı Cağaloğlu’nda açtım. 2 yıldır da Atakent’teki yeni yerimizdeyiz.

Babam mobilyacı olduğu için mobilya ve dekorasyon sektörüne bir aşinalığım hep vardı zaten. Babam 1960 yılında Ankara Siteler’e gelmiş ve yaklaşık 48 yıl mobilya imalatı üzerine çalışmış bir esnaftı. Okulumdan dolayı çok destek olamıyordum ancak yaz tatillerinde yanında çalışıyordum.

Baba mesleğini devam ettirmediğiniz için hiç pişmanlık duydunuz mu?

Aslında şu an evet keşke devam ettirseymişim diyorum. O dönem babam da meslek seçiminde beni etkilemek istemedi. Kararı bana bıraktılar. Bankacılığı seçtim ancak keşke baba mesleğini seçseymişim 🙂 Mobilya imalatçılığı günümüzde altın gibi bir meslek. 15 yıl bankacılık yaptım ama çok riskli bir sektör. Kişinin kendi işiyle uğraşıp bir şeyleri yapabilmesi çok daha önemli ve değerli. Mobilya imalatının mutfağında olmak da çok eğlencelidir diye düşünüyorum. Üretimin son noktası, satış kısmında olmayı tercih ettim.

Dinç Aydınlatma mağazasında hangi ürünler yer alıyor?

Aydınlatma grupları, ev dekorasyon ürünleri, oturma grupları, masa sandalye gruplarımız mevcut. Ürünlerimizin yüzde 90’ı ithal. Ürün tercihlerini kendim belirliyorum. Trend olduğu için bir ürünü illaki mağazamda bulundurmuyorum. Bu şekilde olduğunda diğer mağazalardan da farklı olmuş oluyorsunuz. İşini severek, doğru ve dürüst bir şekilde yapmalı insan. Her şey maddiyat da değil.

Vakti saati gelince satılmayacak hiçbir ürün yoktur rahmetli babam öyle söylerdi. Sen doğru dürüst ol muhakkak o başarı seni bulur derdi.

Son dönemlerde en çok tercih edilen ürünler hangileri?

Aydınlatma sektörü büyük bir okyanus. Biz yetişebildiğimiz kadar hizmet vermeye çalışıyoruz. Eski aydınlatmaların bir çizgisi var, moda nereye evrilirse evrilsin onların yeri başka. Kollu kristal taşlı avizeler; yıllar geçse bile her zaman satılan ürünlerimizdendir, ancak biraz ağır bir çizgisi var. Son dönemlerde en çok tercih edilen ürün; ithal ledli aydınlatmalar diyebilirim. Çünkü ledli aydınlatmalar modern, spor bir görünüme sahip. Enerji sarfiyatlarının daha düşük olması ve beyaz, sarı, gün ışığı gibi renk seçenekleri sunması da ledli aydınlatmalara olan talebi artırıyor.

Sosyal medyanın yoğun kullanımının sizin sektöre etkisi ne şekilde oldu?

Kişiler günlerinin çoğunu sosyal medyada geçiriyorlar artık. Görüp beğendiği bir aydınlatmanın aynısını isteyen de var, kafalarında tasarladıklarının yapılmasını isteyen de. Dinç Aydınlatma bu talepleri gerçekleştiren bir mağaza. İstanbul’da imalatçı firmamız mevcut.

Babam bir ürün imal ettiğinde; en kaliteli malzemeyi kullanır, çok emek harcar, dört dörtlük bir ürün çıkarırdı ortaya. Belki çocuklarının yiyeceğinden kesmiştir, belki zor şartlarda parasını biriktirmiştir. Verdiğim kişi kullandığı üründen memnun kalmazsa, o para zaten bize yaramaz oğlum derdi. Beni de bu düşünceyle büyüttü. En kaliteli şekilde hizmet sunmak amacımız. Bir kişi aldığı ürünle ilgili süreç içerisinde bir sorun yaşadıysa gönül rahatlığı ile getirebilir bize. Ürünü sattım işim bitti değildir asla. Bu işten ekmek yiyorsanız yanıltıcı ticaret yapmamalısınız. Bu zamana kadar ürünlerimiz ile ilgili bir sorun yaşayan olmadı çok şükür. Ürünlerimizde 2-3 yıl garanti veriyoruz.

İnternetten bir aydınlatma ürünü almak ne kadar sağlıklı?

Bizim sektörümüzde internet alışverişi çok riskli. Aldığınız ürün bozuk ya da arızalı çıktığında karşınızda muhatap bulamıyorsunuz. Kullanım hatası denilip iade hakkınız da elinizden alınıyor. Bu sebeple aldığı avizeyi tamir için bana getirmek durumunda kalan arkadaşlarım oldu. Daha uygun olduğu için internetten alındığında sonrasında pişmanlık yaşayabiliyorsunuz. Kargoda kırılmadan gelmesi, aynı ürünün gelip gelemeyeceği, o ürünün evinizde internetteki görseldeki gibi durup durmayacağını şansa bırakmış oluyorsunuz!! Avizeler, çok sık değiştirilen bir ev eşyası da değil üstelik. Alınan bir avize kırılmadığı sürece uzun süreler kullanılıyor. Bu sebeple aksesuar ürünlerinin mağazalardan alınmasının daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

Peki aydınlatma sektöründe yerli üretim neden bu kadar az?

İtalatçı firmalar daha uygun fiyatlarla Türkiye’ye getiriyorlar ürünü. Maalesef ürün bize gelene kadar fiyatı iki katına çıkıyor. Türkiye’de bu sektörde yerli üretim yapan az yer var ve ithalatçı firma kadar uyguna imal edemiyorlar ürünü. Bu sebeple de sektörümüzün yüzde 99’u ithal ürünlerden oluşuyor. Ürünlerin çoğunluğu Çin’den geliyor. Sürekli kendilerini geliştiren, çalışma sistemlerini belli temellere oturtmuş bir ülke.

Dinç Aydınlatma olarak ürün yelpazenize farklı parçalar eklemeyi düşünüyor musunuz?

Aydınlatma ana ürünümüz olmakla birlikte; mobilya aksesuarları, oturma grupları, masa, sehpa ve bahçe mobilyaları yer alacak mağazamızda. Ankara Siteler’de yaptırdığım bahçe mobilyalarımız tasarımlarıyla oldukça dikkat çekiyor ve beğeniliyor. Bu ürünleri daha da çeşitlendirmeyi planlıyorum. Daha yolumuz uzun. Kaliteli, doğru ve dürüst bir şekilde severek işimizin başında olmaya devam edeceğiz. İlerde kendi tasarımlarımı yapmak gibi bir hayalim var.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.