enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C

Prof. Dr. Alpay Azap, Eris varyantı nedeniyle yeni aşı ve maske uyarısında bulundu

Prof. Dr. Alpay Azap, Eris varyantı nedeniyle yeni aşı ve maske uyarısında bulundu
Samsun Reklam Ajansı
26 Eylül 2023 14:10 | Son Güncellenme: 26 Eylül 2023 14:11
A+
A-

Dünyada hızla yayılan Covid-19’un Eris varyantının Türkiye’de görülmesiyle yeniden tedbir alınıp alınmayacağı merak edilirken, Prof. Dr. Alpay Azap maske kullanımına dikkat çekti.

Dünyada hızla yayılan Covid-19’un Eris varyantının okulların açılması ve mevsimsel değişikliklerin etkisiyle Türkiye’de de hızla yayılacağı öngörülüyor.

Okulların açılması ve mevsim değişikliği ile beraber yeni varyantın gripten çok daha hızlı yayılacağı öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘izlenmesi gereken varyant’ olarak tanımlanan Eris varyantının yayılmasını önleyecek en kritik unsurlar ise önceki varyantlarda olduğu gibi maske kullanımı, hijyen ve havalandırma olarak tanımlanıyor.

AĞIR HASTALIK YAPMIYOR

Bu tip varyantların hayatımızda her zaman olacağını ve bununla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alpay Azap konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Mevsim geçişi ve okulların açılmasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının artmasını bekliyorduk. Yeni Eris varyantının yayılmaya başlaması insanları biraz daha tedirgin etti. Bugünkü bilgilerimizle daha ağır hastalık yapmıyor. Dolayısıyla panik yapacak bir durum yok. Kapanma ve seyahat kısıtlaması gibi önlemlere de gerek olmayacak. Ancak hastalığın ağır seyredebileceği kişilerin dikkatli olması gerekir.

Özellikle ileri yaştaki kişiler, altta yatan ciddi hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde tıpkı grip gibi COVID-19 da ağır seyredebiliyor. Bu kişilerin korunması önemli.

Virüs o kadar değişti ki, mevcut aşıların şu anki değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Yeni aşıya ihtiyaç var.

Özellikle hava sıcaklarının düşmeye başlamasıyla beraber kapalı ortamlar tercih ediliyor, daha az havalandırılıyor. Toplu taşıma da kalabalıklaştı. Bu ortamlarda virüslerin bulaşması çok kolaylaşıyor. Hastalıklara davetiye çıkarmamak için özellikle riskli kişilerde maske kullanımına, el hijyenine dikkat edilmesini öneriyoruz.

“MASKE TAKMANIN SAKINCASI YOK”

Sadece Eris varyantı için değil diğer solunum yolu virüslerinden korunmak için de özellikle risk grubundakiler yani ileri yaştakiler, altta yatan kalp, akciğer hastalığı olanlar, bağışıklığı baskılananlar ve tabi bu kişilerle aynı evde yaşayanlar virüslerin dolaşımda olduğu zamanlarda kapalı ortamlarda maske takmalı, mesafe, el hijyeni ve havalandırma önlemlerine mutlaka dikkat etmeli. Maske takmanın, temizlik, havalandırma ve mesafe kurallarına uymanın hiçbir sakıncası yok. Solunum virüslerinin dolaşımda olduğu dönemlerde, dikkatli olunmasında fayda var

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.