enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
28°C
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
28°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C

“Salgın devam ediyor, önlem alınmalı”

“Salgın devam ediyor, önlem alınmalı”
Samsun Reklam Ajansı
23 Temmuz 2022 11:21
A+
A-

Açıklanan son haftalık vaka sayısı tablosuna göre Türkiye’de bir haftada 226 bin kişinin testi pozitif çıktı. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, “Salgın devam ediyor. Farklı bir varyantla karşılaşabiliriz, önlem alınmalı” dedi.

BirGün Gazetesi’nden Nisa Küçük’ün haberine göre, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, verilerin kısıtlı olması nedeniyle durumun tam olarak yansıtılmadığını söyledi.

‘SALGIN BİTTİ’ ALGISI YANLIŞ

Sistemli bir salgın programının oluşturulması gerektiğini söyleyen Şenol, “Salgının bittiğine dair açıklama yaptıkları için insanlar önem almayı bıraktı. Salgın devam ediyor, ‘Salgın bitti’ algısının değiştirilmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Salgın devam ediyor’ denilerek bu yönde politikalar izlenmedi. Salgının gerçekliği verilerle ortaya konmalı” ifadelerini kullandı.

Şenol ayrıca şu sözleri kaydetti:

“Sonbahar aylarında bütün solunum yolu enfeksiyonlarında artış olur. Bu mevsim, solunum yolu virüslerinin pik yaptığı bir dönemdir. Bu dönemde havanın soğumasından dolayı kapalı yerlerde gireriz. Okullar açılır. Tatilin bitip işe dönüldüğü bir dönem olduğu için toplu taşıma araçlarının çok kullanıldığı bir dönemdir. Yatışmamış bir salgının ortasında olmamız nedeniyle farklı bir varyantla karşılaşabiliriz. Bizim bağışıklığımızdan kaçabilecek ya da daha ağır etkileyecek bir varyantla karşılaşma ihtimalimiz var. Bu sebeple önlemler alınmalı. Hızlandırıcı bir programa girilmesi gerekiyor. Yüz yüze eğitim başlamadan yeni dönem için önlem alınmalı. 5 yaşından itibaren çocuklara aşı yapılmalı. Günlük veri paylaşılmalı, test sayısını arttıracak mobil test merkezleri oluşturulmalı. Vakaların izolasyon süreçlerinde madden ve manen destekleyici programlar uygulanmalı. En başından beri söylüyoruz. Salgın tekrar pik yaparsa hastanelerimiz bunu diğer hastalıkların tedavilerinden ödün vererek karşılamak zorunda kalacak. Bu durum, sağlık sistemine ağır bir yük bindiriyor. Bu durumda yurttaş, Covid-19 dışındaki sağlık hizmetine ulaşmakta güçlük çekiyor. Yurttaşların tedavileri aksıyor. Hatta bu durum dolaylı olarak ölümlere sebep oluyor.”

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.