Samsun Barosu avukatlarından Emrah Yavuzcan, Türkiye Barolar Birliği başkanlığına adaylığını açıkladı.
Samsun Barosu Türkiye Barolar Birliği (TBB) delegesi Avukat Emrah Yavuzcan, Türkiye Barolar Birliği başkanlığına adaylığını açıkladı.
1969 yılından bu yana TBB’de görev yapan başkanların tamamının Ankara’dan olduğunu hatırlatan Yavuzcan, “TBB Başkanı Ankara’dan olmalı” teamülünün değişme vaktinin geldiğine inanıyorum. 190.000’den fazla avukatın 350 delege ile temsil edildiği TBB’de her bir avukat, tıpkı bir mozaiğin küçük parçaları gibi kocaman bir bütünü oluşturmaktadır. Yalnızca teamülleri tekrara değil, bilim ve profesyonel uygulamalar ile mesleğin gelişimine ihtiyaç vardır. Avukatlık mesleği için çok değerli projeleri, yeni fikirleri olan meslektaşların, bir grup veya blok içerisinde yer almadan da dinlenebilmelerinin önü açılmalıdır” dedi.
Yavuzcan adaylığını şu sözlerle duyurdu:
“Gelişmek istiyorsak, birliğin yalnızca birkaç kişi tarafından değil, farklı fikirdeki istekli tüm avukatlar tarafından yönetilmesinin önünü açabilmemiz gerekiyor. Meslekte yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek ve genç avukatların da seslerine kulak vermek için bu görevi üstlenmek istiyorum.
Amacım, hukukun üstünlüğünü savunmak, adaletin yanındaki yerimizi almak ve mesleğimizin onurunu yükseltmektir.
Hukukun birleştirici güç olduğuna inanıyor ve bu yolda sizlerle birlikte adım adım ilerlemeyi hedefliyorum. Daha güçlü bir hukuk camiası yaratmak için, sizlerin desteğiyle bu yarışa hazırım.
TBB seçimlerinde blok listenin kaldırılarak istekli her delegenin, istediği kurul veyahut pozisyona aday olabilmesi için çarşaf listeye geçişi destekliyorum. Delegelerin yalnızca 4 yılda bir seçimli genel kurulda hazırlanan listelere oy vermeleri yerine; genel kurulların mesleki sorunların tartışıldığı, çalıştaylar yapılarak çözüm yolları arandığı yerler olmasını arzuluyorum. Genel kurulun ilk gününde yalnızca “Pazar günü kimin seçileceğine” yönelik kulisler yerine, meslek sorunlarına çözüm aranmasını istiyorum.
Avukatı eğitimle kuşatıp, adalet hizmetine katkı sağlanması gereklidir. Ücretsiz eğitim avukat hakkıdır, eğitimden ücret alınmamalıdır! TÜRAVAK tarafından yapılan online ileri eğitimlerden tüm avukatların ücretsiz istifade edebilmesi şarttır. Avukat istediği an, istediği yerde, istediği uzmanlık alanında kendini geliştirebilmelidir. Barolar Birliği’nin avukata katkı sağlaması ana hedef olmalıdır. Aynı zamanda, Türkiye Adalet Akademisi’nin yönetmeliğinde 12. maddede geçen “avukatlar” ibaresi nedeniyle, Akademide istekli avukatların da eğitim görmesinin yolu açılmalıdır.
Baro seçimleri ile birlik seçimleri arasındaki süre 2 ay bile değil. Bir önceki birlik başkanı olan Metin Feyzioğlu’nun tekrar seçilebilmesi için değiştirilen yasa, “mevcuttakilerin tekrar seçilmesi” üzerine kurulu. Yaptırılan videolar ile birliğin birlikte yönetildiği söylense de; seçim sabahı ortaya çıkacak blok listelerle seçim yapılması teamülü devam edecek mi, delegelere yönetime katılım hakkı verilecek mi, anlık olarak belirsiz. Faaliyet raporu ve mali dökümanlar hala delegelere gönderilmedi. Dönem içinde yapılan harcamalara ilişkin bilgilendirme yapılmadı. Delegelere ilişkin yeni ve güncel WhatsApp grubu yok, aday olmak isteyenlerin kendini tanıtması oldukça zor. TBB tarafından genel kurul öncesinde şehir şehir yapılan ziyaretler düşündürücü. Bu şartlarda, siyasi partilere yapılan eleştirilerden öte bir durum olmadığı, eşit ve demokratik bir seçim ortamı oluşturulmadığı görülüyor. Fakat TBB bu konuda öncü olabilir mi, tamamen oy kullanacak delegelere bağlı. Bakış açımızı değiştirirsek, her şey değişir.
Eğer geleceğin değişmesini istiyorsak, teamülleri değiştirmek zorundayız. Değişmezsek, bundan sonraki 4 yılımız, bundan önceki 3 yıl, 7 yıl, 11 yıl gibi olacak.
Değişim, mevcut durumu iyileştirmenin anahtarıdır”