enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
27°C
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Hafif Yağmurlu
28°C

Samsun’da elektrik faturası isyanı

Samsun’da elektrik faturası isyanı
Samsun Reklam Ajansı
8 Temmuz 2024 14:56
A+
A-

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, elektrik faturasına gelen zamla beraber Samsun’da derin yoksulluğun daha da artacağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanlığı, düzenlenen basın açıklamasıyla elektrik tarifesine gelen yüzde 38’lik zamma isyan etti. Açıklamayı gerçekleştiren CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, sözlerine Samsun’un doğusunda yaşanan sel felaketinden etkilenen vatandaşlara ‘geçmiş olsun’ diyerek başladı.

Daha sonra elektrik zammı üzerinden AK Parti iktidarını eleştiren Özdağ şunları söyledi:

“AK Parti İktidarı yerel seçimde halkımızın sandıkta verdiği dersi anlamamış olmalı ki; Mayıstan itibaren doğalgaz, akaryakıt ve Temmuzdan itibaren de elektrik zamlarıyla halkın, sanayicinin esnaf ve çiftçinin sırtına ağır yükler bindirmeye devam ediyor.

1 Ocak 2024 tarihinden buyana Türkiye’de pek çok şey değişti, ama değişmeyen tek şey 17 bin iki (17.002) TL’lik asgari ücret oldu. Hal böyleyken; 1 Temmuz’dan itibaren meskenlerde, sanayide, tarımsal üretimde, ticari faaliyetlerde kullanılan elektrik tarifeleri zamlandı.

Bu zamlardan sonra Samsun’da derin yoksulluk artacak! Çünkü bu zamlardan önce Samsun’da her ay ortalama 30 bin hane elektrik faturasını ödeyemediği için elektrik tüketim desteği alıyordu. Ocak – Mayıs beş aylık dönemde 150 bin 860 adet fatura için bu destek kapsamında 44 Milyon 600 bin TL kamusal kaynaklardan ödenmiş durumda.

Yine aynı dönemde 24 bin 375 adet fatura zamanında ödenmediği için kesme işlemi uygulanmış. Tükettiği elektriği ödemeye takati kalmamış esnafımız, vatandaşımız hem gecikme bedeli, hem de kesme açma bedeli ile cezalandırışmış.

1 Temmuz elektrik zamlarına rağmen güncellenmeyen asgari ücret, 10 bin TL düzeyindeki emekli maaşları göz önüne alındığında borcundan kesme ve elektrik tüketim desteği taleplerinin artacağı ortadadır.

ÇARŞAMBA BİYOKÜTLE ÇAĞRISI

Özelleştirilen dağıtım şirketlerinin döviz kredilerinin halka ödetildiğini savunan Özdağ şunları kaydetti:

“1 Temmuz’da yürürlüğe giren yüzde 38 elektrik zammında dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 60 zam yapılması, yurttaşın, sanayicinin, çiftçinin sırtından iktidara yakın özel dağıtım şirketlerine kaynak transferidir. Özelleştirilen dağıtım şirketlerinin döviz kredilerini halka ödetmek demektir!

Tarımsal üretim ve sulamada kullanılan elektriğe yapılan yüzde 30 zammın gıda enflasyonunu tetikleyeceği de çok açıktır.

Acilen yapılması gereken; Enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini en aza indirmek için; dağıtım şirketlerinin yoksul halkımız üzerinden fonlanması için elektrik faturalarımıza yüklenen dağıtım bedelindeki üç kat artış düşürülmelidir.

Çarşamba Biyokütle Santralı dahil özel üretim ve dağıtım şirketlerine verilen yüksek fiyattan dövize endeksli elektrik alım garantileri derhal kaldırılmalıdır!

Enerji alanında, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, üretim sektörleri başta olmak üzere genel ekonomiyi destekleyecek şekilde tarifeleri belirleyebilecek özerk bir yapı derhal kurulmalıdır”

Basın açıklamasına CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, ilçe başkanları ve kadın kolları da katıldı.

Atakum Nakliyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.