Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Vatandaş, borcu bitmeden evini satamayacak. Teslim ettikten sonra 1 ay sonra borcunu bitirirse satabilir” ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Habertürk TV’de Mehmet Akif Ersoy moderatörlüğünde yayınlanan programda, ‘İlk Evim, İlk İşyerim Projesi’ne ilişkin soruları yanıtladı.
Bakan Kurum’un sorulara verdiği yanıtlardan öne çıkan başlıklar şöyle:
“Duyulduğu andan itibaren tüm Türkiye sevince boğuldu. İllerden, ilçelerden bu noktada ‘Bu ilimizde, ilçemizde proje nerede yapılıyor? Detayları nasıldır?’ diye birçok soruyla karşılaştık. Geriye dönük baktığımızda son 20 yılda TOKİ eliyle 1 milyon 170 bin, 26 bin bu konutları sosyal donatıları yapmış bir iradeyiz. Bu iradeyi ortaya koyan sayın Cumhurbaşkanımızdır. 13 Eylül’de lansmanı yapılan ‘İlk Evim, İlk İşyerim Projesi’ bu noktada çok çok önemli. Başvuru sürecimizde 1 milyon 500 binin üzerinde kardeşimiz başvurmuş durumda. Müracaatlarımızın 514 binini genç kardeşlerimiz oluşturuyor.
İstanbul’a en büyük dilimi vermeliydik. 50 bin konut yapıyoruz. Bunun belli kısmı Anadolu, diğer kısmı Avrupa yakasında olacak. Avrupa yakasında Başakşehir, Esenler, Silivri, Çatalca, Arnavutköy. Anadolu yakası Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe’de alanlarımızı çalışıyoruz. Bugün itibariyle İstanbul’daki toplam başvuru 394 bin, Ankara’da 70 bin, İzmir’de toplamda 70 bin 800 başvuru var. İstanbul, Ankara, İzmir’de nüfus yoğunluğuna göre projelerimize dağıttık. Gaziantep’te 10 bin, Konya’da 7 bin 500 konut yapıyoruz. ‘İlinizde, ilçenizde, beldenizde talep nedir’ sorularını hep sorduk. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası böyle doldu.
Borcu bitmeden evini satamayacak. Teslim ettikten sonra 1 ay sonra borcunu bitirirse vatandaşımız satabilir. Vatandaşımızın aldığı konut piyasa rayicinin yüzde 40-50 altında. Buna fiyat farkı KDV’yi eklediğinizde daha da inecek. Memurun maaşına göre taksitlerini artıracağız diyoruz. TOKİ’ye borçlu olan vatandaşlarımıza bir yıl içerisinde yüzde 25 zam yaptık. 2-3 yıl sonra borcunu kapatacak diyelim, toplu borcunu kapatmak isteyen vatandaşlarımıza indirim de yapacağız. Enflasyona göre oranlar belirleyeceğiz. Vatandaşımız isterse borcunu, eline birikim geçebilir, ailesinden para kalabilir, borcunu kapatabilir. Zaten evi değerleniyor, prim yapıyor. Borcumu bitirdin evini aldın, satamazsın demek bize hakkaniyetli gelmiyor.
Borcunu bitirip, kapatıp satacak, kiraya verecek, o vatandaşımızın özgürlüğü ve hürriyetidir. İyi niyet ve hakkaniyet çerçevesinde bütün başvuruları inceleyeceğiz. Burada yüzde 40 indirimli olması, iller bazında bazı illerde yüzde 60-70’lere gelebilecek.
Bu kampanyada 2 bin 200 lira ödenebilecek tutar. Diyelim ki gücü yetmedi, birikimi yok. Eşinden dostundan istemeye utandı. Gidip arsaya başvurabilir. 1200 lira taksitle arsasını alıp, kendi evini yapabilir.
Buraya başvuracak vatandaşımızın evi, arsası olmayacak. Bu fiyatlarla birlikte piyasayı regüle etmiş olacağız. Piyasaya arzı arttırıyoruz. TOKİ ile yüzde 8-10’du. 2 yılda yaklaşık 350 bin konuttan bahsediyoruz. Türkiye’de yıllık 600 bin konut yapılıyor. Yüzde 20’nin üzerinden arzı devlet vatandaşına ev alabilsin diye sunuyor“