Başıboş köpeklerin artması ve sık yaşanan saldırılar nedeniyle ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Türkiye’yi “köpek kuduzu açısından yüksek riskli ülke” listesine aldı.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) yayınladığı listeye göre Türkiye “köpek kuduzu açısından yüksek riskli ülkeler” arasında bulunuyor. Türkiye’ye gideceklere bu konuda uyarılar yapılırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre de, kuduz konusunda Türkiye “en riskli ülkeler” arasında.
Haber Global’in haberine göre, 2008-2021 arasındaki riskli temas sayısı 2 milyon 959 bin 338’i geçerken, sadece son 1,5 yılda yaklaşık 500 bin kuduz riskli temas yaşandı. Sağlık Bakanlığı’nın Kuduz Komisyonu’nda uzun yıllar görev yapan Hacettepe Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’deki vakalarda aşı kullanımının bir hayli yüksek olduğunu belirterek, virüs taşıyan hayvanlarla ilgili ilginç bir noktanın altını çizdi. “Türkiye’de asıl risk köpeklerden kaynaklanıyor. Son 10 yıldır kedi kaynaklı bir kuduz vakasına rastlanmadı” diyen Prof. Dr. Ceyhan şu bilgileri verdi:
“Türkiye gerçekten de kuduz riskinin oldukça yüksek olduğu bir ülke. Sahipsiz köpekler büyük bir risk faktörü. Köpeklerin nereye gittiği, yaban hayvanlarıyla temas edip etmediği belli değil. Vahşi hayvan kuduzuyla mücadele etme yöntemleri farklı. Onları köpek gibi yakalayıp aşılamamız mümkün değil. Birçok ülkede içinde kuduz aşısının olduğu et parçaları havadan vahşi hayvanların olduğu alanlara atılıyor. Bu şekilde insanların, evcil hayvanların onlarla temasını kesiyorlar. Sokakta da sahipsiz hayvan bırakmıyorlar.”